• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Правозащитни и медийни организации искат информация за убийството на Хашоги

Правозащитни и медийни организации искат информация за убийството на Хашоги

/КРОСС/ Седем организации за защита на човешките права и свободата на медиите призоваха САЩ, Великобритания и Франция да говорят открито за водения в Саудитска Арабия съдебен процес срещу 11 души, обвинени за убийството на журналиста Джамал Хашоги. На съдебните заседания присъстват дипломати на трите посочени по-горе страни, предаде Асошиейтед прес.

Организациите заявиха в писма до външните министерства на трите страни, че предоставянето на информация и крайно необходимата прозрачност "би позволило определен критичен поглед върху справедливостта на процеса".

Според тях, "освен да засили правото на справедлив процес на обвиняемите", оповестяването на информацията би "предпазило някои хора от възможността да бъдат използвани като изкупителни жертви". 

Организациите казаха също, че "прозрачността около процеса може да съдейства за гарантиране, че съдебните процедури не прикриват предполагаемото участие на саудитското ръководство".

Те призоваха САЩ, Великобритания и Франция да окажат натиск върху саудитците да позволят на наблюдатели от службата на ООН за правата на човека и международни правозащитни и медийни организации да присъстват на процеса. 

Миналата седмица специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар, която ръководи разследване за убийството на Хашоги, разкритикува забуления в тайна процес и призова Саудитска Арабия да разкрие самоличността на обвиняемите.

Тя също така предупреди, че представителите на петте постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, поканени да присъстват на някои от съдебните заседания, "рискуват да бъдат участници във възможна съдебна грешка" и може да бъдат "съучастници", ако се окаже, че процесът включва нарушения на човешките права.

Седемте организации, сред които "Амнести интернешънъл", "Член 19", Комитетът за защита на журналистите, "Хюман райтс фърст", "Хюман райтс уоч", "ПЕН Америка" и "Репортери без граници", не изпратиха писма, нито отправиха подобни искания към Русия и Китай, но заявиха, че "заинтересованите правителства би трябвало да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че не осигуряват прикритие за евентуален манипулиран процес".

"При подобни действия също така има опасност да се позволи на властите в Рияд да признаят за виновни определени хора без подходящ процес и в същото време да прикрият евентуалното участие на най-висшите нива на саудитското правителство в престъплението", казаха организациите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Средновековна история.

06.04.2019 21:59:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.