• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Зърнопроизводители очакват лоша реколта от пшеница

Зърнопроизводители очакват лоша реколта от пшеница

/КРОСС/ Сериозната суша през този есенно- зимен период ще доведе до ниски добиви на есенни култури в цялата страна, са категорични зърнопроизводители и агрономи.

Във великотърновска област сухата почва забавя с месеци растежа на пшеницата и ечемика. Липсата на снежна покривка излага посевите директно на нощните минусови температури, което нанася допълнително поражения върху реколтата.

Земеделската фирма, която ръководи Андрей Андреев, обработва 10 хиляди декара земя, от които 3 600 са засети с пшеница. Сеитбата приключила в средата на октомври. Растенията изостават заради липсата на влага, и нивите в момента изглеждат така, както би трябвало да изглеждат през ноември, предава БНТ.

„Състоянието на есенните култури – пшеница, ечемик и рапица, е незадоволително. Дългото засушаване, което започна от лятото на 2019 г. и продължи до края на есента, не позволи на самите култури, на самата пшеница доста зърна изгубиха своята кълняемост и не поникнаха, и се забелязва един по-рядък посев“, каза Андреев.

„За съжаление, след като засяхме, около 40-50 дена нямаше никакъв дъжд. Нормално е след сеитба да има поне едно 30-40 литра на кв. метър да поникнат нормално посевите“, обяснява агрономът Ангел Панев.

За миналата стопанска година земеделските стопани казват, че е била много добра. Тогава са отчели среден добив на пшеница от декар 700 килограма.

Зърнопроизводителите смятат, че не е изключено ниските добиви да се отразят на цената на хляба и казват, че ако в близките седмици започне да вали, реколтата може да бъде спасена.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.