• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Г. Първанов: Ние трябва да бъдем инициатор на разговора в Европа за сваляне на санкциите срещу Русия

Г. Първанов: Ние трябва да бъдем инициатор на разговора в Европа за сваляне на санкциите срещу Русия

/КРОСС/Ние поискахме оставката на президента не заради интервюто му за „Индипендънт", а заради цялостния му принос, образно казано. Ние държим за оставка, защото импийчмънт предвижда отстраняване на президента при държавна измяна или при грубо нарушение на Конституцията.

Това каза лидерът на АБВ и президент на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов пред БНТ.

Не вярвам, че ще се случи, но навлизаме в годината на президентските избори, така че нека от сега да започнем дебата за това  какъв да бъде  президентът на България, допълни той.

Първанов подчерта, че президентът не може да бъде нито ляв, нито десен и каза: Твърдя, че съм бил президент на всички български граждани.

Според него българската политика има нужда от нови лица, но има нужда и от нови идеи. Има дефицит на идеи и в европейската левица, и в европейската десница. Не може да има 300 партии, такова разпиляване е рисково и неработещо, коментира той.

Възможен ли е общ кандидат на АБВ с БСП?

На този въпрос Първанов отговори с пример за много продуктивна среща между представителите на градските организации на АБВ и БСП вчера. Той припомни също, че единодействие в ляво е направено и за местните избори. Получи се в малко общини, но даде добър урок, допълни Първанов.

Ние не бързаме да обявим свой кандидат, макар да имаме готовност, защото в момента, в който се спомене едно име, освен че може да бъде атакуван неприятно, това затваря вратите за преговорите. Редно е, коалиционната култура го изисква, да се обсъдят нещата и след това да се обяви кандидат, коментира Първанов.

Но със сигурност, ако 2001 година успяхме да спечелим тези избори, хипотетично такава предпоставка има и сега, но ще бъде грешка, ако се вторачим в левите и десните избори, каза още президентът.

Георги Първанов коментира и конфликта Русия - Турция, който възникна след свалянето на руски военен самолет на турско-сирийската граница.

Аз не искам да взимам нито едната, нито другата страна. Но със сигурност от гледна точка на цялостния процес, на войната срещу ИД, това работи именно за тези ислямистки терористи и не може да има друго тълкувание.

Свалянето на руския самолет наистина накърнява този процес на търсене на международно единство срещу терористите, коментира Георги Първанов.

Той обаче все пак отбеляза: Руските самолети са навлезли в пространството на терористична държава и нищо по-естествено няма от това те да получат подкрепа, а не удар в гърба.

Бившият главнокомандващ Българската армия не смята, че България трябва да се включва в сухопътна операция. Според него нашите момчета нямат място там.

Според него България може да допринесе  за разрешаването на конфликта като гарантира собствената си сигурност и помогне за гарантирането на сигурността на Балканите, което, по думите му, никак не е малко.

Що се отнася до гарантиране на сигурността, тема, която стана още по-актуална на фона на терористичните атаки в Париж и заплахата от такива в Европа и на Балканите, Георги Първанов заяви, че за сигурността трябва да се работи дългосрочно. Сигурността не е само по границите, тя е навсякъде, във всеки клуб, по улиците, посочи още той.

Терористите са млади хора, израснали в гетата. Къде тук е социалният въпрос, социалното измерение, интегрирането, казано най-банално, за което се дават толкова много пари? Тези хора не са интегрирани и това е големият проблем, който от тук нататък ще виси със страшна сила много време, коментира Първанов.

Ние сме направили предложение за увеличаване на средствата за сектор „Сигурност", предимно за разузнаването. АБВ като една социална формация е направила предложение за увеличаване на бюджета и в други насоки - в социалната и духовната сфера, увеличение в бюджетите на общините, защото сигурността на страната е функция от сигурността на всяка една община, на всеки един сънародник, посочи още лидерът на АБВ.

Това е един бюджет, който е вързан от отделните министерства, но не виждам перспективата в него. Като погледне човек бюджета за МОН, парите са главно за увеличение на доходите на учителите и край, за дейности няма пари, коментира още той.

България трябва да определи ясно приоритетите си, не можем да имаме 180 приоритета, това означава, че нямаме никакъв приоритет, категоричен бе Първанов.

Георги Първанов каза още, че АБВ не просто настоява за сваляне на санкциите срещу Русия, а за това ние да бъдем инициатор за разговора в Европа за това.

От санкциите срещу Русия губим много повече отколкото европейските държави, каза той.

Според лидера на АБВ тези, които са оптимисти, че няма да се стигне до газова криза, грешат, тъй като от решението на Русия да спре доставките за Украйна може да изскочи една голяма енергийна криза.

Важно е да вземам бързи мерки, защото онова, което имаме в хранилището в Чирен, няма да ни стигне, каза той и допълни, че ако сега вървеше „Южен поток", ако се бяха открили двата нови реактора на АЕЦ „Белене", нещата щяха да изглеждат много по-различно. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Спас

Кой те бръсне теб за афъска бе шоп безкенефен и вмирисан.Тоже мне политик, разбираш ли?

27.11.2015 11:18:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.