• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Г. Първанов: През България трябва да премине газопровод. Другото означава да останем периферия

Г. Първанов: През България трябва да премине газопровод. Другото означава да останем периферия

/КРОСС/ Кандидатите на АБВ за президент и вицепрезидент ще бъдат ясни през юни, каза за „Хоризонт" председателят на партията Георги Първанов. Той заяви: „Кандидатурата - надявам се, не само на АБВ, а и на една по-широка коалиция, трябва да стане ясна в рамките на месец юни, след като се проведат необходимите консултации, след като се обсъдят и политиките, и имената на кандидатите, и се разберем, че печелившите кандидати са именно от рамките на този състав". По думите на Първанов президентът трябва да отговаря на два критерия - да бъде доказан държавник и да бъде избираем. „Познавам хора от АБВ и личности от партиите, с които общуваме, които отговарят на тези два основните критерия. Това дава основание на мен и колегите да сме толкова категорични, когато си поставяме за цел на президентските избори спечелване", заяви още лидерът на АБВ.

Във връзка с правото му да се кандидатира за нов, трети президентски мандат, Георги Първанов цитира мнението на бившия конституционен съдия Димитър Гочев, според когото това е възможно. „Няма да влизам в конституционно тълкувание в темата. По-важни са политическите измерения”, каза още той, цитиран от „Труд".

Той представи новите членове на Изпълнителното бюро на АБВ: Мариана Тодорова, Марин Киров, Владимир Елезов и Георги Димитров. „Зам.-председатели остават Ивайло Калфин, Румен Петков и проф. Борислав Борисов", добави Първанов. По думите му Националният съвет е дал мандат на Изпълнителното бюро да води преговори с политически партии за общи законодателни инициативи, както и за издигането на общ кандидат-президент. „Избрахме нов предизборен щаб на АБВ начело с Румен Петков", обясни той.

По повод възможността нов газопровод да мине през България, Първанов препоръча „български представители на достатъчно високо ниво да отидат и да се разберат в Москва". „Със сигурност нов „Южен поток" или газопровод, който да дава нов пренос на газ от Русия и Изтока към Европа ще има. Дали ще бъде с нас или без нас, зависи до голяма степен от българските държавници и техните усилия. В момента всички цитират Юрий Ушаков, съветникът на президента на Русия, а не можем да кажем какво мисли българската страна по въпроса. За пореден път в интервю премиерът се измъкна и не отговори на нелепите опорни точки, че ние ние сме излезли от правителството заради сондажите за нефт и газ в Черно море. Но аз казвам, че това са две различни неща. Едното е, ако ние, дай Боже, имаме големи количества на добив на газ в Черно море, те могат да покриват надявам се нарастващите нужди на българската икономика в близките години. А другото е транзит на газ. Другото означава инвестиции, говоря за големите енергийни проекти, не само за „Южен поток", означава инвестиции за 15 милиарда, означава десетки хиляди работни места. Газопровод и „Белене" означават ние да имаме енергийна сигурност и сигурност, като цяло. Затова предлагам настойчиво български представители на достатъчно високо ниво да отидат и да се разберат с Москва. И твърдя, че това не противоречи на европейския ни интерес или на цивилизационния ни избор, както нелепо твърдят някои от дясно. През България трябва да мине този газопровод, защото другото означава да останем периферия". ", посочи той.

По-рано руското издание „Взгляд" цитира източник от Кремъл, според когото новият газопровод от Русия към Гърция може да премине през България.

Посещението на руския президент Владимир Путин в Гърция започва в петък. От Кремъл бе съобщено, че по време на посещението си той планира да обсъди реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката и транспорта.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.