• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Георги Първанов поиска оставките на петима министри (обновена)

Георги Първанов поиска оставките на петима министри (обновена)

/КРОСС/ Оставките на петима министри поиска лидерът Георги Първанов в словото си пред Националната конференция на АБВ, която се провежда в НДК в момента. Без да споменава имена, той отправи критики към дейността на Даниел Митов, Николай Ненчев, Теменужка Петрова, Божидар Лукарски и Тодор Танев.

„Дейността на външния министър и на този по отбраната не само ерозират доверието, но е вредна за българите. В енергетиката има срив, в Министерството на икономиката не се прави нищо друго, освен кадрови чистки, а в образованието се случват странни неща ", заяви Първанов.

„Няма как с толкова пробойни в кабинета да кажем, че правителството е силно", отбеляза Първанов и допълни, че лимитът на политическите компромиси на АБВ в управлението се изчерпва: „Не може на нас да гледат като на петото колело. Грешат тези, които си си мслят, че ние, от АБВ, сме лесни".

„Няма нищо по-лесно от това да си съберам папките и да си тръгнем. Аз повече от всеки друг съм искал да минем в радикална опозиция, но защо да бъде махнат най-добрият министър, какъвто е Ивайло Калфин, вместо хора, чиито действия противоречат на националния интерес? Дефектите са в други сектори, затова е по-логично да поискаме ремонт на кабинета", посочи той и уточни, че АБВ няма претенции към постове на посочените от него министри.

„През последните седмици диалогът в управлението на държавата бе възобновен. Контактни групи от АБВ и ГЕРБ започнаха дискусии по дневния ред в държавата и важни реформи, като тази в съдебната власт. Големият въпрос обаче е за политиките. Имаме остри критики към политиките, които се прокарват в сферата на външните работи, отбраната и енергетиката. Не сме доволни от темповете с които се реформира здравеопазването", заяви председателят Първанов в интервю за BTV по-рано днес.

Според него евентуалното оттегляне на АБВ от изпълнителната власт в момента ще създаде условия за комфорт на тези, които работят слабо. „Защо ние трябва да изтеглим един силен вицепремиер, министър, който си свърши работата убедително, да не кажа перфектно? Ивайло Калфин е сложил на масата четири пакета законопроекти, свързани с пенсионната реформа, с почасовото заплащане на труда и други. Защо ние трябва да изтеглим добрия, синия, убедителния министър и тези няколко силни наши представители в изпълнителната власт и в същото време да дадем комфорт на тези, които работят слабо или не правят нищо? Нашата идея е да поискаме ремонт на кабинета", посочи той.

Георги Първанов коментира и вътрешните избори за председател на АБВ. „В този вот участваха над 25 хиляди души, от които над 10 хиляди са реално членуващи в Алтернатива за българско възраждане. АБВ макар и нова формация, макар и малка в очите на някои, показа особено на лявото политическо пространство, че може да има пряка демокрация, ефективна пряка демокрация".

Встрани от темата Първанов отговори на въпрос, свързан с възможностите за предизборно партньорство преди предстоящия местен вот. По думите му АБВ е готова на равнопоставено сътрудничество с партии от лявото политическо пространство, включително БСП. Според него подобно партньорство може да донесе на левицата успех както на местните, така и на президентските избори през 2016 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Може да си ремонтирате Калфин, например да го смените с Румен Петков?

26.04.2015 11:29:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.