• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Даваме до 100 хиляди подкупа месечно при проверки от КАТ

Даваме до 100 хиляди подкупа месечно при проверки от КАТ

София /КРОСС/ Катаджии взимат десетки хиляди подкупи месечно. Това показват анализите на Центъра за изследване на демокрацията. Един от стотиците случаи на подкупи на пътя беше заснет от случаен гражданин и взриви социалните мрежи.
През миналата годината рушветите на пътя рязко се увеличават. 2013-а е годината с най-много случаи на корупция, показват анализите. Средно на месец се дават между 50 и 100 хиляди подкупа на катаджии, за да се разберем по втория начин и избегнем наказанието на пътя. Най-много рушвети се искат и дават през летните месеци, когато и движението е по-интензивно. Така годишно средно катаджиите прибират близо милион подкупа на пътя, което е между 2 и 3 пъти повече от средното за останалите европейски страни.
20 лева, непринудено подпъхнати в ръката на катаджията, и забравяме за нарушението. А и за санкцията. Но не и в този случай. „Услугата" на катаджията изигра мечешка услуга на самия него. Защото този път рушветът не остана скрит. Вече ви показахме въпросния клип.
„Клипът шокира и мен, и колегите, които са му преки началници", обясни начаалникът на КАТ Тенчо Тенев.
А служителят вече е разпознат от колегите си. Работи на пътя от 18 години, а взимането на подкуп не му е за първи път. Затова от Столичната полиция започнаха спешна вътрешна проверка.
А вторият начин да опростим прегрешенията си на пътя се оказва лесен. Всеки месец даваме поне 50 хиляди рушвета на катаджии, а през последната година подкупите рязко скачат.
„Създава се култура на подкупа - виждат го децата, виждат го чужденците и попадаме в групата на много неразвитите страни", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
Затова МВР взима спешни мерки.
„Едва ли е тайна, че подобни прояви са всекидневие. Въпросът е да ускорим механизама, не само за реакция на конкретни случаи, а за системна антикорупционна политика в МВР. Мисля, че имаме звена и способности да се справим с този проблем", обясни министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
Щетите за икономиката не са големи, защото подкупите често са по 10-20 лева. Ефектът обаче, е че шофьорите се чувстват все по-безнаказани. Но невинаги.
„Дори тази корупция има една регулационна страна - вие гледате да не правите нарушение, докато карате - да не е на държавата, а на полицая - но пак ще платите", каза Безлов.
Ефектът от прекалени мерки като забрана на катаджиите да спират шофьорите на пътя може и да е негативен, защото тогава рушвети няма, но катастрофите и жертвите се увеличават, съобщава Нова телевизия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.