• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Кошмарно петъчно начало за борсовите индекси в Европа

Кошмарно петъчно начало за борсовите индекси в Европа

/КРОСС/Акциите по борсите из цял свят отбелязаха един от най-големите си сривове на фона на вота на британците в полза на излизане от ЕС, отбелязва "Ройтерс", цитира investor.bg.

Спадовете на водещите индекси в Европа на някои места достигнаха над 9 на сто. Малко преди 12 ч. българско време най-малък спад отбелязва водещият индекс на Лондонската борса - от 4.14 на сто. Най-много спада САС 40 в Париж - със 7.79 на сто, а DAX във Франкфурт - с 6.26%. В Испания и Италия водещите индекси се сринаха с 11 на сто.

Лондонският индекс FTSE 100 се срина с над 8%, но до момента ограничава загубите до 6,69% до ниво от 5 914 пункта, въпреки че премиерът Дейвид Камерън обяви, че подава оставка.

Широкият индекс Stoxx 600 се понижава с 3,72% до 333,46 пункта.

„Пазарът реагира с тотален шок и недоумение, успоредно с проясняването на резултатите. Обемите са малки, но сме свидетели на безпрецедентни движения на финансовите пазари", коментира консултантът в компанията за валутна търговия AFEX Тревър Чарзли.

Същевременно фючърсите върху суровия петрол се сриват, а златото поскъпва заради характеристиката му на безопасно убежище. Като такова се явяват и 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ, чиято доходност слезе до 4-годишно дъно.

По-късно днес гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни би трябвало да направи изявление, макар че не се знае с точност кога. Редица инвестиционни банки очакват понижение на лихвените проценти във Великобритания.

Най-сериозните губещи са акциите на банките.

Индексът Bloomberg Europe Banks and Financial Services, следящ банковите и финансови акции, се срива с 6,7%.

С най-много поевтиняват акциите на Royal Bank of Scotland Group Plc (-29%) и Bank of Ireland, но сериозни спадове отчитат големи банки като Deutsche Bank AG, Credit Suisse Group AG, чиито капитализации спадат с 18% и 14%, съответно, докато при Barclays Plc и HSBC пониженията са от 28,6% и 4,8%.

Такъв сериозен удар по доверието на инвеститорите в глобален мащаб може да промени намерението на Федералният резерв на САЩ да започне повишаване на водещите си лихви, планирано за тази година, отбелязва "Ройтерс". Изданието дори допуска, че случилото се може да провокира нов кръг финансови облекчения от страна на големите централни банки.

Сред големите губещи беше и историческият спад на паунда, чиято цена се срина с 10 на сто до най-ниското си равнище от 1985 г. насам. По този повод "Файненшъл таймс" излезе със заглавие: "Паундът губи срещу...всичко". Еврото също беше подложено на натиск и се обезцени с 3.2 на сто заради недоверието на инвеститорите в неговото бъдеще.

Традиционните убежища за инвеститорите в тежки времена - сред които правителствените дългове с висок рейтинг, японската йена, швейцарския франк и златото се радват на голям интерес днес. Заради започналото поскъпване на франка централната банка на Швейцария веднага се намеси и обяви, че ще остане през целия ден на пазара. Златото по обед поскъпва с малко над 5 на сто.

Пазарите бяха допълнително попарени от това, че в четвъртък вечер анализите и прогнозите очеха по-скоро вот в полза на оставането на Великобритания в ЕС.

Спадът днес е по-мащабен от случилото се по време на глобалната криза и при валутите промяната в цената ставаше с по няколко цента в рамките на едно мигване на окото, пише "Ройтерс".

"Това е необичайно движение за финансовите пазари и също за демокрацията", коментира представител на Millennium Global в Лондон.

Българската фондова борса (БФБ) не остава изолирана от случващото се на световните финансови пазари, след като решението за Brexit доведе до масирани разпродажби. Родният пазар е сред най-губещите в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като само борсите в Словакия и Естония бележат по-отчетливи ръстове.

Водещият индекс на БФБ SOFIX изтрива 2% от стойността си до 452,36 пункта и слиза от върха за 2016 г.

Широкият индекс BGBX40 се понижава с 2,06% до 88,89 пункта. Секторният BGREIT се срива с 0,94% до 99,70 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 се смъква с 1,8% до 374,61 пункта.

45 минути след началото на петъчната търговия реализираният оборот на регулиран пазар възлиза на 125,6 хил. лв., от които 87,5 хил. лв. с компании от SOFIX.

Най-ликвидните акции на БФБ са подложени на разпродажби въпреки ниския обем.

До момента са сключени 158 сделки с 32 емисии акции. За сравнение - само вчера имаше над 170 сделки за целия ден. Печелившите емисии са само две, като губещите са цели 29 позиции. Книжата на една компания не бележи промяна до момента.

Лидер по оборот с 23,5 хил. лв. до момента е Химимпорт АД. Следват Софарма АД с 15,9 хил. лв., ТБ Първа инвестиционна банка АД с 13,3 хил. лв., Трейс Груп Холд АД с 9,9 хил. лв., и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с 9,8 хил. лв.

Първи по ценови спад е ЧЕЗ Електро България АД с 10% до 6 291,01 лв. за акция. Следва ПИБ с 4,8% спад до 2,27 лв.

Химимпорт и Софарма АД са лидери по брой сделки до момента с 37 и 19 трансакции.

Българският фондов пазар не остава изолиран от лошите новини, дошли от Великобритания и световните борси днес.

Акциите на компаниите от региона на ЦИЕ също са подложени на разпродажби.

Най-много губят водещите индекси в Полша, Чехия, Унгария и Русия, като падат с 6,7%, 5,7%, 4% и 3,5%, съответно.

В Румъния индексът BET също губи близо 4 на сто от стойността си, докато в съседна Сърбия има спад от 1,5%, а македонският MBI 10 е без промяна.

Борсата в Истанбул заличава почти 4 на сто от пазарната си капитализация.

Сред малкото растящи индекси са тези в Словакия, Естония и Литва с 1,8%, 0,85% и 0,1%, съответно.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.