• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

България на първо място по брой пушачи в Европа

България на първо място по брой пушачи в Европа

/КРОСС/ България е на първо място в Европа по брой активни пушачи на глава от населението. Данните са на Световната здравна организация, цитирани от БТВ, и бяха оповестени преди Световния ден против тютюнопушене на 31 май.

Макар и стряскащи, тези данни не са изненада за страната ни. И миналата година сме били на дъното на класацията, само че предпоследни. Сега, с близо 30% население, което пуши, България изпревари доскорошния „лидер" Гърция.

За сравнение, 20 на сто от европейците пушат. Най-малко са в Швеция.

Повече от 7 милиона души всяка година умират заради тютюнопушене. У нас порокът покосява 18 хиляди души.

Богатите хора вече не пушат, твърди Световната здравна организация. В България, обаче пирамидата е обърната - ако във Финландия никой от богатите хора не пуши, то в България 15% от заможните българи пушат по една кутия на ден.

Как се борим със смъртоносния навик

За някои пушачи стряскащите картинки по кутиите за цигари са безуспешна кампания против тютюнопушенето. На друго мнение обаче са медицинските специалисти.

„След въвеждането на тези грозни картинки, се забеляза един рязък ръст на хората, които посещават кабинетите на РЗИ, за да откажат цигарите", посочи д-р Гергана Гешанова.

В последните години все повече страстни пушачи прибягват до електронните цигари с цел да откажат тютюнопушенето. И търговците признават - не е здравословно, но поне в повечето случаи е по-малко вредно.
Над 2 милиона са българите у нас, които пушат.

„Тютюнопушенето убива. Убива не само хората, които пушат, но и тези около тях. Затова призивът ми е и най-вече към родителите - не пушете в присъствието на децата си", подчерта директорът на СЗО-България д-р Скендер Скала.

В сряда пред Народния театър ще се провеждат безплатни измервания на белодробни показатели на пушачи и непушачи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.