• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Путин и Ердоган договориха сваляне на всички ограничения в търговията между Русия и Турция

Путин и Ердоган договориха сваляне на всички ограничения в търговията между Русия и Турция

/КРОСС/ В сряда руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Сочи, за да обсъдят двустранните отношения, сирийската криза и борбата с международния тероризъм, предава „Фокус".

Двамата лидери се договориха скоро да свалят всички ограничения във взаимната си търговия. Путин заяви, че двустранните отношения с Турция са напълно нормализирани след кризата, предизвикана от свалянето от турска страна на руски изтребител в близост до сирийската граница през 2015 г.

„Преди известно време нашите двустранни отношения, както е добре известно, бяха поставени на изпитание. Сега може да се каже със сигурност, че процесът по нормализация на руско-турските отношения е завършен", заяви Путин.

По време на разговора лидерите отделиха много време на темата за свалянето на ограниченията и бариерите.
„Важно е, че успяхме да прекратим низходящата тенденция в общата търговия", посочи Путин.
„Ръстът през първите месеци на тази година е 3%. Освен това скоро ще започне работа съвместният инвестиционен фонд. Нашите икономически екипи често се срещата в Москва и Анкара. Уверен съм, че през следващите дни ние ще видим резултатите от тяхната работа", подчерта Ердоган.

Темата за сигурността също беше сериозно засегната. Москва и Анкара постигнаха съгласие да работят за засилване на сътрудничеството по линия на министерствата на отбраната и спецслужбите, включително и в борбата с тероризма.

„Договорихме се да засилим взаимодействието по това направление по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. В частност, ще продължим практиката на редовно провеждана на междуведомствени консултации по темата", каза още Путин.

Особено важно място в преговорите зае въпросът за ситуацията в Сирия. Еродоган беше категоричен, че Турция ще продължава да взима мерки срещу заплахите по нейните южни граници със Сирия и Ирак. Според него кюрдските Отряди за народна самоотбрана (YPG), които САЩ подкрепя в качеството им на съюзници срещу бойците от „Ислямска държава", по нищо не се различават от радикалната сунитска групировка.

„Ние не правим разлика между терористичните организации. „Ислямска държава", „Отрядите за народна самоотбрана" и „Ал Кайда" за нас са едно и също", заяви Ердоган по време на речта си, излъчена по телевизията.

„Наша обща отговорност е да ги изкореним", добави той.

Ердоган изрази увереност, че съвместните действия на Турция и Русия могат да повлияят на ситуацията в Близкия Изток.

„Ние имаме много сериозна работа да свършим и носим много голяма отговорност. И аз съм убеден, че стъпките, които предприемем заедно ще променят съдбата на целия регион", уточни турският държавен глава.

От своя страна Путин напомни, че Русия предлага в Сирия да се създадат четири зони за сигурност. Според руския лидер появяването на тези зони ще позволи да се сложи край на кръвопролитията и ще помогне за политическия диалог. Руските власти се надяват, че Меморандумът за създаването на зони на деескалация ще бъде подписан в четвъртък в Астана по време на новия кръг от преговорите за Сирия. Документът предвижда, че по граничните линии на зоните ще могат да бъдат разположени контингенти на чуждестранни войски.

„Ние всички изхождаме от това, че трябва да се създадат механизми, които ще гарантират прекратяване на кръвопролитието и създаване на условия за започване на политически диалог", обясни Путин.

Точните координати на зоните трябва да бъдат определени от страните гаранти до 22 май. С тази цел пет дни след подписването на Меморандума трябва да бъде създадена работна група. Към момента се предлага такива зони да се създадат в провинция Идлиб, на север от Хомс, в източна Гута и в южната част на Сирия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.