• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

The Washington Post: Да се ненавижда Русия е като да караш велосипед

The Washington Post: Да се ненавижда Русия е като да караш велосипед

/КРОСС/ Поредният материал от рубриката „Сутрешното руско зло”. Американското водещо издание тълкува защо руснаците все пак са нападнали бедните американци чрез реклама във Фейсбук и се замисля, че „други могат да гледат на горещата вяра в нашето превъзходство и добродетелност като на горделивост”.

Докато в света кипят страсти по повод на Украйна, Сирия, Иран, КНДР и новия ураган, САЩ продължават упорито да се борят с руската намеса. Вярно е, че сега „вероломното нападение на сто милиона злобни хакери” се е съкратило до реклама във Фейсбук, но и това е нанесло по ранимите души на американците най-жесток удар, който ги е заставил да зададат един от главните нови вечни въпроси: „А нас защо?”.

Рекламата във Фейсбук, която Русия е купила в периода на президентската кампания от 2016 г. и която Конгресът показа през май, свидетелства за очевидното намерение на Русия да нанесе съществен ущърб на САЩ и това трябва да накара американците да изпитат срам и занапред да бъдат внимателни. Тази реклама също така стана за американците ясен сигнал за намеренията на руския президент Путин: ако вие пречите на мен, аз ще преча на вас.

Ние сме станали извънредно уязвими пред манипулациите в социалните мрежи, губейки контрол над нашите емоции и страсти и благодарение на нашата собствена доверчивост. Освен това, постоянните нападки на президента Тръмп срещу СМИ и готовността на неговите поддръжници да подхванат този сигнал, са подпомогнали интересите на Путин и на неговите агенти. За да се проникне в съзнанието на американците не е необходимо да си гений, защото това е лесно. Ако сте били сериозно обезпокоени от проблема с имиграцията, вие вероятно сте видели във Фейсбук рекламата с надпис „За нашествениците вход забранен”. Или ако са ви близки идеите на расизма, вие вероятно сте видели покрития с флаг ковчег с надпис „Още едно шокиращо нападение срещу полицай, извършено от активист на движението (Black Lives Matter)”. Ако сте били убедени, че победа на Хилари Клинтън ще стане начало на епоха на безбожие, съвсем вероятно вие сте видели реклама, в която Исус се бори в ръкопашен бой със сатаната. Сатаната казва: „Ако аз спечеля, печели Клинтън!”. На което Исус отговаря: „Това няма да стане докато аз съм в състояние да попреча!”.

Без да става от креслото Путин е в състояние да прониква в душите на американците, да затвърдява в тях предразсъдъци и да им внушава различни идеи, за да формира дух на епохата, или – което е за предпочитане – тълпа. Няма никакви съмнения, че на него му харесва вкусът на такава власт. Въпреки че Путин категорично не харесва Клинтън, засега остава неясно как той се отнася към Тръмп. Руски заговор? Несъмнено, но с времето изглежда все по-вероятно, че – ако изключим няколко неумели опита на екипа на Тръмп да открие компромат за Клинтън – в този заговор са участвали почти изключително руснаци”, се казва в материала на The Washington Post.

И така, почти тригодишната история с „намесата в изборите за президент на САЩ” сега се сведе до реклама във Фейсбук, в която е точно показана рекламата от предаванията на американския филиал на канала RT, където наистина се говореше за животрептящите за американците теми: засилването на миграцията, както белия, така и черния расизъм, а така също разложението на моралните устои. Трябва да се каже, че RT писа и снима за това далеч по-меко, отколкото канал Инфоуорс, но RT е виновен, защото е основан от руснаци, които е прието да бъдат ненавиждани така, както се кара велосипед.

Американските „буря и натиск”, насочени срещу Русия, съдържат елемент на известна преднамереност. „Да се ненавижда Русия е все едно да се кара велосипед”, смее се Нина Хрушчова, внучка на бившия съветски лидер Никита Хрушчов и професор в областта на международните отношения в Новата школа в Ню Йорк. От момента на избирането на Тръмп тя говори за това, че Русия се опитва да покаже слабите места на Америка и да демонстрира колко лесно Путин може да упражнява своята власт, даже без да оказва никакъв натиск”, продължава разказа си американското издание.

Тук трябва да се отбележи, че в Новата школа в Ню Йорк професор Нина Хрушчова преподава чудния предмет на име пропаганда. „По нейния шеговит израз, „занимава се с пропаганда”, както някога нейният знаменит дядо. Само че, за разлика от Никита Сергеевич, тя залага не на комунизма, а на демокрацията”, разказват местните СМИ за живеещата в САЩ вече 20 години внучка на генералния секретар.

Собствено, по-нататък думите са излишни – госпожата отработва своите сребърници, продължавайки честно да разказва на американците за „ужасната Русия”, където тя е имала от деня на раждането си сандвич с черен хайвер. Въпреки че забележката за патологичната ненавист си струва да бъде запомнена – това отчасти послужи на онези, които раздуха скандала с хакерите. Американците са свикнали, те са научени, че Русия е лоша и веднага им дадоха възможност да се убедят – ами вижте Фейсбук. И това, че десетки, даже стотици постове там, изобщо не могат да се сравняват със същата такава намеса на един Макфол, който открито призна, че е финансирал опозицията в Москва с цел Путин да не бъде допуснат до избори, малко интересува американците: не трябва да се бърка страната на „демокрацията и свободата на словото” с тоталитарна Русия, в Русия може да се дава ефир на русофобите, а тук е „свобода” и не може да има две мнения. Впрочем, даже във Washington Post на места се прокрадват съмнения, че не всичко е така еднозначно.

Пренебрежението на президента Обама към Путин, а също критиката на изборите в Русия от страна на тогавашния държавен секретар Клинтън, вероятно са заставили Путин да им отговори по свой начин. По мнението на Хрушчова, Путин не смята, че е постъпил неправилно. Що се отнася до обикновените руснаци, те намират случващото се за доста забавно. По нейните думи, нейните бивши сънародници или обичат, или ненавиждат Америка – трети вариант се среща много рядко. Като цяло, те просто не разбират защо американците така настойчиво се опияняват от своята прочута изключителност.

Много страни наблюдаваха как ние сме лъгали и намесвали в техните вътрешни работи. Те виждаха как ние нахлуваме на територията на други страни и създаваме военни бази. Другите могат да смятат нашата кипяща вяра в нашето превъзходство и добродетелност за горделивост. В крайна сметка всички искат уважение към себе си и най-много искат това диктаторите и такива избрани по нечестен начин президенти като Путин. А ние разбираме, че те са готови да направят практически всичко, за да го получат”, заключава изданието.

Въобще последният абзац трябва да бъде изрязан и поставен в рамка. Там, където се говори за кипяща вяра в превъзходство над другите и „добродетел” по пътя на лъжата, нашествията и създаването на военни бази. Но диктатори са винаги Путин и подобните на него. Собствено, това говори изобщо за цялата политика и отношенията на САЩ с останалия свят – избрана нация, която може просто ей така да се появи в Пекин, Техеран, Берлин, Москва, да преметне крак върху крак и да диктува ултиматуми, заявявайки за „удачните условия за преговори” и нито веднъж да не разбере защо тези „диваци” не се възхищават от тях.

И работата далеч не е в горделивостта, макар че и в нея също. Фактически нито китайците, нито руснаците, нито персите, са американофоби. На повечето хора там им е все едно кой за какъв се смята зад океана – ако искат да се обявят за олимпийски богове. Проблемът е, че своите фантазии те пренасят в реалността, започвайки да действат като „избрани” и да решават кой да живее и кой кога да умира, тоест занимават се с открита намеса в живота на всички жители на планетата, от африканските пигмеи до Русия. Каква реакция очакват САЩ от тези, които те нападат във военен, политически, или информационен план. Това не предизвиква нито завист, нито горделивост, а защитен инстинкт. Изглежда е самозащита – твърде банално нещо, но както виждаме, от другата страна, където в мозъците е нарисувана „страната на справедливите светли елфове” и „някаква територия, която трябва да се цивилизова”, азбучни истини са невалидни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.