• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Минчев: Пекин предоставя времеви буфер на Путин за показен евразийски казачок

Минчев: Пекин предоставя времеви буфер на Путин за показен евразийски казачок

/КРОСС/ Докато Кремъл демонстративно надува мускули в старание да дестабилизира и пре-подчини бившите съветски републики и Източна Европа, Китай спокойно изгражда и привежда в изпълнение алтернативни стратегии за стопанска и политическа експанзия в Евразия.

Това пише анализаторът Огнян Минчев в коментар на очакванията за силна промяна в перспективите пред стратегическия проект на Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз.

В края на седмицата официалният орган на Китайската компартия публикува цели две статии, които дипломатично критикуват Евразийския съюз и описват предимствата на китайския суперпроект „Път на коприната".

Официалният орган на Китайската комунистическа партия - "Женмин жибао", помести на сайта си два материала наведнъж, пряко засягащи проекта на Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз в териториите на Русия, Казахстан, Беларус и Киргизстан. Названията са красноречиви: "Разлики между стратегиите на Китай, САЩ и Русия в Централна Азия" и "Икономическият пояс Път на коприната: какви са конкурентните предимства на Китай в Централна Азия".

Планът на Владимир Путин, предвиждащ въз основа на Русия, Беларус и Казахстан да бъде създаден Евразийски съюз, "способен да стане един от полюсите на днешния свят", бе публикуван преди две години. По-късно Кремъл уточни, че Москва би желала да създаде единна валута на Евразийския съюз с единен емисионен център.

Пекин очевидно не бърза - щедро предоставя времеви буфер на Путин за показен евразийски казачок преди цените на газа да се стихнат окончателно като спукан балон, продължава с коментара си Минчев. Китайците имат полза от танца на Путин - дестабилизирана и антагонизирана с Москва Европа ще бъде по-лесен обект за търговска - и не само - експанзия. Тогава китайският нов Път на коприната може да се окаже отчасти съвместим с интересите на Вашингтон в Евразия, но - разбира се - ще бъде напълно несъвместим с интересите на Европа и на Русия. Тогава в Москва ще си спомнят десетилетията на настойчиви и добронамерени оферти на Европа към Русия, ще си спомнят арогантното отхвърляне на тези оферти от Кремъл, ще си спомнят изгубеното време, усилия и пари на Кремъл в стремежа на Путиновата олигархия да разсипе европейския проект в Източна Европа. Тогава Москва ще плати цената на енергийния монопол, на масираното корумпиране на политици и администрация в бившия съветски блок, на целенасочената дестабилизация на слабите пост-комунистически правителства от руската агентура и пета колона. Ще бъде късно - шансовете за оцеляване на Русия като значима международна сила минава през партньорство и сътрудничество с Европа и Запада. Времето на тези шансове безмилостно отминава, завършва коментара си във Фейсбук Огнян Минчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.