• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Путин: Русия ще продължи да предоставя военна помощ на Асад

Путин: Русия ще продължи да предоставя военна помощ на Асад

/КРОСС/ Русия оказва и ще продължава да оказва необходимата военно-техническа помощ на Дамаск в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД). Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си в столицата на Таджикистан по време на срещата на върха на Организацията на договора за колективна сигурност.

„Ние подкрепяме правителството на Сирия, бих искал да кажа това, в противопоставянето на терористичната агресия, оказваме му и ще продължаваме да му оказваме необходимата военно-техническа помощ“, каза руският лидер. Той призова останалите страни да се присъединят към Москва по този въпрос. „Очевидно, без активното участие на сирийските власти и военните, без участието на сирийската армия на териториите, както казват военните, в борбата срещу „Ислямска държава“, терористите от тази страна и от региона като цяло, няма да могат да бъдат прогонени, да бъде защитен от унищожаване, поробване и варварство многонационалният и мулти-конфесионален сирийски народ“, подчерта Путин.

Руският президент призова Запада да се откаже от използването на терористите за сваляне на неугодните режими.

„Трябва да се оставят настрана геополитическите амбиции, да се откажат от така наречените двойни стандарти, от политиката на прякото или косвено използване на отделни терористични групировки за постигането на собствени конюнктурни цели, в това число – смяната на неугодните за някого правителства и режими“, каза руският лидер в Душанбе.

Путин определи положението на нещата в Сирия, Ирак и общо в близкоизточния регион като изключително сериозно. Той припомни, че групировката „ИД“ контролира значителни територии там. „Терористите вече публично заявяват, че заплашват Мека, Медина и Йерусалим. Сред плановете им е разпространението на активността им в Европа, Русия, Централна и Източна Азия“, каза руският президент.

По думите му, безпокойство предизвиква и фактът, че в редиците на „ИД“ преминават идеологическа обработка и бойна подготовка бойци от много страни в света, „включително, за съжаление, и от европейски страни, и от РФ, и много бивши републики от Съветския съюз“. „И, разбира се, нас ни безпокои възможното им връщане в нашите територии. Елементарният здрав разум, отговорността за глобалната и регионалната сигурност изискват обединяване на усилията на световната общност срещу тази заплаха“, подчерта руският президент.

По думите му, президентът на Сирия Башар Асад е готов да сътрудничи със здравите сили на сирийската опозиция, като на първи план в тази насока излиза необходимостта от обединяване на усилията в борбата срещу тероризма.

„Разбира се, трябва да де мисли и за политическите промени в тази страна, и ние знаем за готовността на президента Башар Асад да привлече към тези процеси, да привлече към управлението на държавата и здравата част от опозицията, здравите сили на опозицията“, каза руският лидер. При това той подчерта, че „на преден план днес, безусловно, излиза необходимостта от обединяване на усилията в борбата срещу тероризма“. „Без това е невъзможно разрешаването и на други насъщни и нарастващи проблеми, в това число и проблема с бежанците“, убеден е руският президент.

Путин отхвърли опитите да се обвини Русия за бежанския поток от Сирия към Европа.

„Ние виждаме предприеманите днес опити едва ли не да се хвърли върху Русия вината за този проблем, за възникването му, – отбеляза Путин. – Едва ли не проблемът с бежанците е възникнал заради това, че Русия подкрепя законните власти в Сирия“.

Путин подчерта, че „никой няма да успее, както се казва у нас, да прехвърли този проблем от болната глава на здравата“.

Руският президент отбеляза, че всъщност хората бягат от Сирия най-вече заради бойните действия, „които в голяма степен са наложени отвън“, както и от зверствата на терористите. „И ако Русия не подкрепяше Сирия, то ситуацията в тази страна щеше да бъде по-лоша от тази в Либия, и бежанският поток щеше да бъде още по-голям“, каза Путин.

Руският държавен глава подчерта, че „подкрепата на законното правителство на Сирия по никакъв начин не е свързан с бежанския поток от страни като Либия, Йемен, Афганистан, Ирак и др. „Ние не сме дистабилизирали ситуацията в тези страни, в цели региони по света. Не ние разрушаваме и сме разрушавали там държавните институции на властта, създавайки вакууми във властта, които незабавно се запълват от терористи“, обърна внимание президентът на РФ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Добре казано

16.09.2015 09:15:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.