• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Путин е отворен за ограничаване на президентските мандати до два (ОБОБЩЕНИЕ)

Путин е отворен за ограничаване на президентските мандати до два (ОБОБЩЕНИЕ)

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин даде голямата си годишна пресконференция, която се провежда в Москва. Той разговаря в този разширен формат с медиите за 15-ти път. За пресконференцията бяха акредитирани 1600 журналисти, а Путин успя да отговори на 57 въпроса за 4 часа 18 минути.

Относно промяната на Конституцията и ограничаването на президентския мандат
Владимир Путин е против приемането на нова Конституция на Руската федерация. В същото време президентът отбеляза , че „разбира логиката" на тези, които предлагат промени в основния закон, например по отношение на разширяването на правата на парламента. Руският президент каза днес, че е отворен за възможността да бъде променена руската конституция и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек.
Въпросът за конституционна промяна в Русия се следи внимателно заради спекулации относно политическите амбиции на 67-годишния Путин, отбелязват агенциите. Той е на власт вече 20 години - като президент или премиер - и трябва да се оттегли през 2024 г., когато ще изтече четвъртият му президентски мандат. Според сегашната конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, Путин не може веднага да се кандидатира отново за следващ мандат.
Говорейки за създаването на Съюзна държава, Путин отбеляза, че той и неговият беларуски колега Александър Лукашенко са решили да ускорят процеса на интеграция. Президентът добави, че Москва е готова да създаде наднационални органи с Минск, за да може да продава руски газ на републиката на цени в Смоленска област. В същото време той добави, че Беларус вече получава газ от Русия на най-ниската цена от 127 долара за хиляда кубически метра.

Относно санкциите и отношенията със САЩ и ЕС
Русия ще вземе ответни мерки срещу САЩ, ако страната задейства новите санкции срещу газопровода "Северен поток-2", каза днес руският президент Владимир Путин.
Американският Сенат прие тази седмица бюджета за отбрана, съдържащ санкции срещу "Северен поток-2", предвиден да доставя руски природен газ до Германия. Очаква се газопроводът да заработи идните месеци.
Ще отговорим с реципрочни мерки, каза Путин на годишната си пресконференция, предавана по телевизията.
Това, разбира се, ще се отрази на нашите междуправителствени отношения, допълни той.
По-рано Кремъл критикува санкциите като нечестен опит да се запазят позициите на САЩ на европейския газов пазар.
САЩ се опитват да поддържат "изкуствената си доминация на европейските пазари" и да принудят европейците да купуват от САЩ на по-високи цени, отколкото от близка Русия, каза пред репортери по-рано тази седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас критикува санкциите като "неприемливи". По думите му САЩ се опитват да оказват влияние върху автономни решения, взети в Европа".Русия ще действа в случай, че САЩ наложат нови санкции срещу нея, каза Путин. Той нарече ограничителните мерки „абсолютно недружелюбни действия срещу Русия".
Държавният глава добави, че Москва възнамерява да търси по-добри отношения с Вашингтон, независимо кой е на властта там. Путин добави, че Русия е готова по всяко време да разшири Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START, неофициално име - START-3) по всяко време.
Говорейки за процедурата по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп, руският лидер го нарече вътрешната политическа борба, инициирана от Демократическата партия на САЩ.
Президентът заяви, че Москва отстоява пълната нормализация на отношенията с Европейския съюз.

По въпроса за газа с Украйна
Русия е готова да търси решение на украинския въпрос за газа, който е приемлив за всички, въпреки че Стокхолмският арбитраж по спора между Газпром и "Нафтогаз Украйна" беше политически, каза президентът. В същото време той припомни, че Киев все още не е изплатил на Москва дълга от 3 милиарда долара, получен от NWF.
Президентът отбеляза , че Руската федерация ще поддържа транзита на газ към Европа през Украйна, въпреки че този маршрут е по-скъп за него, но основният въпрос са обемите и условията, за които ще бъде сключен транзитен договор. В същото време Путин подчерта, че Русия не се стреми да сключи договор за известно време, за да може по-късно да спре транзита през Украйна.
Държавният глава добави, че Русия все още е готова да доставя газ с отстъпка.

За ситуацията в Донбас
Президентът смята за неправилно да характеризира президента на Украйна Владимир Зеленски и другите му колеги. Той обаче отбеляза, че е обезпокоен от изявлението на украинския лидер относно възможността за преразглеждане на Минските споразумения.
Според Путин, ако започне преразглеждане нъ съществуващите споразумения, "ситуацията може да спре." Той отбеляза, че опитите на властта да реши проблема с Донбас няма да доведат до резултат. В същото време руският лидер счита за подходящо да продължи да работи във "нормандския формат".
Държавният глава отбеляза, че в Донбас няма чужди войски, има само местни сили за самоотбрана, които се състоят от местни жители.
Що се отнася до наемниците, според президента, в Донбас наистина има наемници - „французите и германците, които воюват от едната и другата страна". Освен това президентът подчерта, че „те не съставляват основата на тези въоръжени групировки".
Руският лидер смята, че Съединените щати и европейските държави „изглежда подкрепят сегашния украински режим и ръководство, но в същото време нанасят някои сериозни удари".

Относно борбата срещу тероризма
Путин призова западните страни да работят заедно за борба с тероризма. Според него нивото и естеството на тази дейност в момента са недостатъчни.
Държавният глава заяви, че въпросът за екстрадирането на убития в Германия в края на лятото терорист Зелимхан Хангошвили е обсъден на ниво специалните служби на Русия и Германия, но Русия не е изпратила официално искане. Той припомни, че „Хангошвили беше абсолютно кървав убиец", който уби 98 души само в едно от действията в Кавказ.

По материали от световните агенции

Превод Р. Бочукова

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.