• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Путин: Русия е готова да вложи 1,4 милиарда евро за "Турски поток" през Сърбия

Путин: Русия е готова да вложи 1,4 милиарда евро за "Турски поток" през Сърбия

/КРОСС/ Русия е готова да вложи около 1,4 милиарда долара за развитие на инфраструктурата в Сърбия за преминаване през тази страна на линия на "Турски поток", заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос на ТАСС на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич.Ние със Сърбия извършваме такава работа, това засяга и развитието на инфраструктурата, в това число на транзитна инфраструктура на сръбска територия, ние сме готови да вложим в това необходимите ресурси, те ще бъдат около 1,4 милиарда долара, каза руският президент.

Ние тази работа фактически я подготвяме, даже на практика я започваме, но в крайна сметка всичко ще зависи и от други страни, в това число от страни от Европейския съюз, доколко те ще бъдат в състояние да защитят своите суверенни национални интереси в диалога с европейските структури, подчерта Путин.

Руската компания "Газпром нефт" възнамерява да инвестира 1,4 милиарда долара в Сърбия до 2025 г., поясни руският президент.

"Водещият руски инвеститор в сръбската енергетика е компанията "Газпром нефт", която вложи в дъщерната си компания "Нефтена индустрия на Сърбия" (НИС) около 3 милиарда долара, а също така възнамерява да инвестира до 2025 г. още 1,4 милиарда долара", посочи Путин.

По думите му в момента НИС е най-големият данъкоплатец в Сърбия и една от водещите нефтени и газови компании в Източа Европа.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия съжалява за решението на косовските власти да създадат своя армия и вижда в това риск за дестабилизация на ситуацията на Балканите, предаде ТАСС."За съжаление, в последно време косовските власти предприеха серия провокативни стъпки, които сериозно изостриха обстановката и преди всичко - обявяването на 14 декември на създаването на т.нар армия на Косово", заяви Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич.

"Безусловно, това е пряко нарушение на резолюцията (на ООН), която не допуска създаването на територията на Косово на каквито и да било военни формирования, освен международния контингент на ООН", добави той.

Руският президент Владимир Путин връчи на сръбския си колега Александър Вучич Ордена на Александър Невски. Церемонията се състоя след разговори между двамата лидери в президентския дворец в Белград, предаде ТАСС.

На 7 януари Путин подписа указ, с който награждава сръбския държавен глава Вучич с Ордена на Александър Невски за големия му личен принос за развитието на многостранното сътрудничество с Руската федерация.

В интервю за ТАСС Вучич заяви, че за него е особена чест да получи този орден от руския президент.

"Мисля, че президентът Путин е показал, че по-добре от много други разбира политическата ситуация в този регион и може да оцени уважението, което Сърбия е демонстрирала спрямо Русия досега", заяви Вучич.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.