• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Наследство от миналото е способно да стопли бъдещето

Наследство от миналото е способно да стопли бъдещето

/КРОСС/ Когато есента се вмъкне в затворените помещения, желанието за допълнителна топлина неизменно я следва. Заедно с усещането за повече включени електрически уреди и по-високи сметки за ток. Липсата на добрата стара естествена топлина, обаче, продължава да владее помещенията и съзнанието на хората. Възможно ли е тя да бъде компенсирана лесно, компактно, без излишни вредни емисии и на разумна цена?

Италианският студент по дизайн Марко Загария открива своето решение в наследството от вековното минало, което е способно да стопли бъдещето, при това без употребата на никакво електричество, информира БНТ. Неговият уред съчетава знанията за движението на топлия и студения въздух с традициите в грънчарството и италианското производство на теракотени изделия. Тук се намесват и новите технологии. Ръчно изработените компоненти се оформят с помощта на 3D програма, за да се получи оптимална за топлообмена матрица. Следва нанасянето на боя и глазура.

Упътването за употреба, което неизменно съпътства всеки съвременен артикул, е в стегнат и достъпен вид. Достатъчно е да се поставят четири свещи в основата, тънката решетка и двата капака, които образуват две вътрешни камери. Уредът буквално диша, като засмуква по-хладен въздух и отдава по-топъл. Топлообменът между вътрешната и външната камера увеличава значително коефициента от горенето на обикновена свещ, а загрятият глинен капак остава топъл дълго след угасването на пламъка.

Горенето на свещите осигурява работа на уреда за около пет часа. За това време въздуха в стая с площ 20 квадратни метра може да бъде затоплен с два до три градуса по Целзий. Цената на удоволствието е едва 10-тина евроцента.

Глиненият нагревател може да върши и друга полезна работа - да постопли чаша кафе или чай, ръцете ви, да изсуши лака на дамите, да сгрее шал или да ароматизира помещението. Да не говорим за внасянето на допълнителен уют, за който няма въведени официални мерни единици.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.