• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Председателят на СГС се оплака от постоянните проверки срещу институцията

Председателят на СГС се оплака от постоянните проверки срещу институцията

/КРОСС/ Софийският градски съд (СГС) е най-проверяваният съд в България и не може да си върши работата нормално, защото проверките са всяка седмица. Това заяви председателят му Калоян Топалов в интервю за Би Ти Ви.

"Имаше съмнения за зверска корупция по време на старото ръководство и резултатът е да се проверява новото до дупка, за да се намери нещо нередно", коментира Топалов по повод разгласените от прокуратурата данни за забавени дела в съда.

Той призна, че има забавени дела, но по думите му трябва да се установи причината за забавянето на всяко едно от тях. "Новото ръководство трябваше да направи нещата да тръгнат в правилната посока. Въпреки добрите практики, ние не можем да работим нормално, защото проверките са всяка седмица", заяви председателят на СГС.

По думите му забавените дела са или "от изключителна фактическа и правна сложност - над 700 тома, над 500 страници обвинителни актове", или са били поверени на магистрати, които той лично бил предложил за наказание от Висшия съдебен съвет (ВСС), но кадровият орган не е намерил нередности в действията им.

Без констатирани нарушения са минали и всички проверки на организацията на работата на съда, извършвани от Софийския апелативен съд, Инспектората към ВСС и самия съвет. "Оставам с впечатлението, че не търсим съдиите, които са се забавили, а търсим пропуски в работата на ръководството", заяви Топалов.

Той определи работата на прокуратурата като "активно мероприятие", което цели да убеди обществото, че "всички са маскари" и така да бъдат скрити добрите примери в работата на съдиите. "Не ми е работа, но не видях дали е направена проверка на другите съдилища, дали е направена проверка на прокуратурата дали е приключила в срок досъдебните производства", коментира председателят на СГС и отбеляза, че почти всички заседания по едно от затлачените над 8 г. дела са били отлагани по искане на прокуратурата.

Топалов попита каква е целта на главния прокурор с оповестяването на данните за забавянията и изпращането им във ВСС, при положение че има друг компетентен орган (Инспекторатът), който до момента не е намерил нарушения.

По думите на Калоян Топалов оправдателните присъди по знакови дела не се дължат само на решение на съдията да не спази буквата и духа на закона, но и на некачествени обвинителни актове. "Каквото ти вкарат в залата, по това се произнасяш", обясни магистратът. Според него съдът е "последната брънка по веригата и е най-лесно върху него да бъде хвърлена вината за нечий провал".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.