• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

ЕС удължи с 1 година срока за усвояване на парите за опазване на границата

ЕС удължи с 1 година срока за усвояване на парите за опазване на границата

/КРОСС/ От вчера останаха само едни 5 км. от защитното съоръжение на границата. Бяха 13-12, а сега са само 5 км. Европейският съюз удължи с една година срока за усвояване на парите за опазване на границата с Турция. На този етап са усвоени 35 млн. евро. Това информира министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг след среща с министър-председателя Бойко Борисов в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и председател на Държавна агенция „Електронно управление" Росен Желязков, на която са обсъдени няколко важни актуални въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

На този етап са усвоени 35 млн. евро, част от които вече са договорени и разплатени, за други 70 милиона текат процедури, остава да се работи по около 57 млн. евро, посочи министър Радев.

Той припомни, че в разговор, проведен преди месец с европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, бе поискано удължаване на сроковете, тъй като по обективни причини страната ни има затруднения с изпълнението им. Вътрешният министър уточни, че стремежът е европейските средства да бъдат използвани за подобряване и доизграждане на интегрираните системи за наблюдение в участъците, където такива към момента няма и за осигуряване на проходима техника и облекла за нуждите на ГД „Гранична полиция".

По този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение по българо-турската граница, което е почти напълно готово, остават за доизграждане само 5 километра

По друга тема от особена важност - нормалното функциониране на Националната система 112, министърът на вътрешните работи заяви:

„Получихме подкрепа от премиера и финансовия министър за осигуряване на средства за удължаване на сроковете за гаранционна поддръжка, така че да няма сривове в тази важна система".

По отношение на приоритетната задача за оптимизация на процесите в Пътна полиция, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов съобщи, че сформираният екип, в който участват и външни представители, работи по изготвянето на схема на работа за столичния отдел „Пътна полиция", която ще бъде пренесена и в отделите в страната.

Целта е да отпаднат някои административни тежести, за които има възможност да бъдат извършвани служебно, без да се налага хората да обикалят по други институции, както и такива, свързани с регистрация и пререгистрация на автомобили и заплащане на глоби.

„Изследването на процеса на технологичните линии е към края. До вторник групата ще излезе с конкретни предложения", допълни главен комисар Маринов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.