• 21 Юни 2018 |
 •  USD / BGN 1.6893
 •  GBP / BGN 2.2256
 •  CHF / BGN 1.6953
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Средната работна заплата станала 962 лева

Средната работна заплата станала 962 лева

/КРОСС/ КНСБ отчита ръст на минималната работна заплата с 14,4% и 10,5% при средната. Това заяви по време на пресконференция директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, цитиран от news.bg.

Той отчете, че независимо от трудното възстановяване от икономическата криза и бавното подобряване параметрите на пазара на труда, средната работна заплата е нараснала от 878 лв. през 2015 г. на 962 лв. за 2016 година. Така номиналният ръст на работните заплати за 2016 г. е в размер на 9,6%. Основен принос за това увеличение има частният сектор, където средната работна заплата достигнала 954 лева.

От института отчитат и големи различия в заплащането по региони на страната. Най-високи средни заплати получават софиянци - 1302 лв., следвани от жителите на Стара Загора - 940 лв., Варна - 923 лв., Враца - 904 лв., София област - 893 лева.

От института отчитат още, че като цяло в големите областни центрове се предлага и по-високо равнище на заплащането, но не липсвали и изключения от това правило. Такъв бил случаят в Русе.

Освен това се констатира, че в области със сравнително ниска работна заплата са водещи по темп на нарастване на заплатите. Така било във Видин, Ловеч, Монтана, Велико Търново, Разград, Добрич, Търговище, Перник, Благоевград, Кърджали.

В обществения сектор заплатите са скочили по-малко. Ръстът там бил 6,4%. Според Томев увеличението в частния сектор от една страна било резултат от липсата на квалифицирана работна ръка, а от друга на конкуренцията. Броят на наетите в частния сектор е нараснал с над 15 000 души, заетостта в обществения сектор се е свила с над 6000 души. Дефлацията в размер на 0,8% за миналата година оставила още повече разполагаеми доходи.

По-голям ръст в заплащането на труда през 2016 г. са имали нископлатените отрасли - преработваща промишленост - 11,2%; търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети - 14,2%; хотелиерство и ресторантьорство - 12,3%.

Силно се откроявал секторът: "Създаване и разпространение на информация, творчески продукти, далекосъобщения", който бил лидер в заплащането на труда. Заплатите там скочили с 10,4%. Увеличението на заплатите в повечето случаи било съпроводено със запазване или леко намаление на броя на заетите лица.

Най-негативно по отношение на броя на заетите лица било положението в сектор Строителство. Там броя на заетите след 2008 г. е намалял със 125 000.

Нископлатени остават позициите в секторите: рибно стопанство - 542 лв., производство на облекло - 595 лв., кожарска и кожухарска промишленост -547 лв., производство на дървен материал - 574 лв., производство на мебели - 615 лв., ВиК сектора - 553 лева.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.