• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Дългът на "Напоителни системи" гони 32 млн. лв.

Дългът на "Напоителни системи" гони 32 млн. лв.

/КРОСС/Задълженията на държавното дружество "Напоителни системи" ще надхвърлят 32 млн. лева до края на годината, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Неплатените заплати и осигуровки на работниците в момента са над 3 млн. лева и до края на 2014 г. ще станат 12 млн. лева.

Забавени са 40% от заплатите за май, а за юни само хората в 4 клона са получили възнаграждения.

Заради неплатените заплати работниците от два клона ще излязат на едночасова предупредителна стачка от 9 до 10 часа в сряда, съобщиха от КНСБ. 

"Напоителни системи" е търговско дружество, държавата не може току-така да извади някакви пари и да им ги даде, защото по всички правила на ЕС това е нерегламентирана държавна помощ, каза зам.-министър Костов.

Според него във възможностите на служебното правителство е само да "кърпи" положението.

Служители на дружеството "Напоителни системи" започнаха предупредителни протести заради неизплатени заплати.

На едночасов протест днес излязоха работниците в клоновете "Мизия", обслужващ района на Враца и Монтана, и "Долен Дунав" в Търговище. Ако държавата не реагира адекватно, недоволството ще се пренесе в София - предупреждават синдикалните организации в дружеството.

От 1800 души, заети в клоновете на предприятието, почти 90% се очаква да подкрепят недоволството. Денят за националния протест ще се уточни в близките дни.

Председателят на Регионалния координационен съвет на КНСБ в Търговище Бисерка Боянова обясни: "Не е нормално държавно предприятие да не плаща на работниците и служителите.

Всички тези хора имат разходи, трябва да си платят тока, сметките, почти всеки има кредит, а банките не чакат. Не е нормално и хората няма как да живеят без пари. Наближава първият учебен ден. Родителите трябва да изпратят подобаващо децата си на училище", обясни председателят на Регионалния координационен съвет на КНСБ в Търговище Бисерка Боянова за БНР.

Снимка: Булфото

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.