• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бюджетът за 2018-а щял да бъде богата и добре аранжирана пица "Калцоне"

Бюджетът за 2018-а щял да бъде богата и добре аранжирана пица "Калцоне"

/КРОСС/ Години след първия кабинет на Бойко Борисов и финансовия тогава министър Симеон Дянков сравненията на държавния бюджет с пици продължават. И докато през 2010-а Симеон Дянков определи бюджета си като постна пица, то за 2018-а той ще бъде „богата, добре аранжирана пица, тип „Калцоне". Поне такова сравнение направи вицепремиерът Валери Симеонов, който председателства тристранния съвет, на който представители на кабинета, синдикатите и работодателите обсъждат Бюджета за 2018 г., предава БТВ.

За следващата година се предвижда разходите на държавата да се увеличат с почти 4,5 млрд. лева в сравнение с 2017 г. Минималната заплата ще стане с 50 лева по-висока и ще е 510 лв. от 1 януари.
Актуализацията на пенсиите се залага в средата на годината с под 4 на сто.

Предвидени са и повече разходи за образование, здравеопазване и в социалната сфера. Залагат се също увеличения на заплатите на учители, военни и полицаи.

Бизнесът се обявява категорично против автоматичното вземане на решение за увеличение на минималната работна заплата и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

С внесения в тристранката проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. се предлага запазване на режима на изплащане на болнични във вида, в който е сега - работодателите да плащат 70 на сто от осигурителния доход през първите три дни, а от четвъртия НОИ по 80 процента, каза социалният министър Бисер Петков.

Отпаднало е предложението работодателите да плащат през първите три дни само 50% от дневната надница.
По време на обсъждането финансовият министър Владислав Горанов изтъкна, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и работниците и няма как да отчита абсолютно златното сечение между желанията на отделните страни.

Бюджетът за 2018 г. дава възможност държавата нормално да изпълнява функциите си и връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите, заети в бюджетната сфера, макар и не с темповете, с които на тях им се иска и не с темповете, които са в реалния сектор, отбеляза той.

„На този нелек съвет се обсъдиха може би най-важните точки за годината - Държавният бюджет, бюджетът за Държавното обществено осигуряване, бюджетът на Националната здравноосигурителна каса, както и още няколко предложения. Заседанието протече при добро ниво на диалога, бяха положени усилия от всички страни за конструктивни предложения и коментари по внесените законопроекти. С най-голяма подкрепа се ползва законът за държавния бюджет, който получи подкрепата на 5 от 7 организации. Бюджетът на Здравноосигурителната каса беше подкрепен също от 5 организации, а 2 изразиха несъгласие. С най-малко подкрепа се ползва Законът за държавното обществено осигуряване, който получи подкрепа само от 2 организации. Предложенията, които бяха направени от колегите, са входирани в писмен вид и ще бъдат предоставени на Комисиите в Народното събрание", разясни Валери Симеонов на пресконференцията след Съвета.

С изключение на Съюза за стопанска инициатива останалите работодателски организации не подкрепиха бюджета на ДОО. Аргументите изложи Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

"Несъгласието ни е с увеличаване на минималния осигурителен доход. Ще спомена и това, което и в очакваното изпълнение е дадено, че е очакван ръст от над 13 процента на осигурителните вноски".

Без Българската стопанска камара останалите работодатели подкрепиха централния бюджет за догодина. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал посочи положителните страни в проекта на Финансовото министерство.

"Приветстваме запазването на данъчния модел и сме свидетели, че все повече държави тръгват към този данъчен модел", коментира Велев.

Докато в тристранката обсъждаха бюджета, работници от цялата страната протестираха пред Министерски съвет. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров реагира на репликата с пицата също с кулинарна реплика.

"Не знам дали е "Калцоне", ама със сигурност за някои няма и 50 стотинки увеличение. За едни има, може би хубав стек, за други няма и хляб".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Симеонов е неграмотен циганин, неговият мироглед се ограничава с това, да пооткрадва нещо оттук оттам. Скатаджийската партия НФСБ е ОПГ, осъществяваща трафика на мигранти.

28.10.2017 06:25:24

Спеца

Много тъпо от "лидерите" на ГЕРБ да вървят по стъпките на Симеон Дянков!И то с по- арогантен тип като Тоя Валери Симеонов!

27.10.2017 21:42:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.