• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Емил Радев: Ромските гета във Франция се разрушават много бързо и не се предлага алтернатива

Емил Радев: Ромските гета във Франция се разрушават много бързо и не се предлага алтернатива

/КРОСС/ Ромските гета във Франция се разрушават много по-бързо и там не се предлага никаква алтернатива, каза евродепутатът Емил Радев ЕНР/ГЕРБ в интервю за БНР. Радев е внесъл писмено питане до Европейската комисия за компетентността на говорителя да коментира действия на българските местни власти, когато изпълняват законови разпоредби.

Радев реагира на изявление от 21 август, че българските власти трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително местят хора от незаконни жилища във варненския квартал „Максуда": „В природен защитен парк, дали строиш на брега на морето, или дали строиш в гетото незаконна постройка - всичките тези незаконни постройки трябва да се третират по един и същи начин от закона и това става така. Вижте какво става във Франция - с жандармерия, с булдозери, тези хора са товарени на самолетите и са връщани в Румъния например. Това, което прави България, го прави доста по-цивилизовано и дава много по-голям избор на тези хора да си намерят ново жилище. Във Франция тези гета се разрушават много бързо и никой от там нататък не позволява даже да си вземат и покъщнините. С булдозер влизат, срутват всичко и след тях върви жандармерията".

Емил Радев очаква отговор на воя въпрос до два месеца. Той подчерта, че в случая не става дума за расова или етническа дискриминация, а за пояснение относно стратегията за интеграцията на ромите, която е европейска: „Дали предвижда изключения в спазването на законите на тази общност и дали е възможно да бъдат давани привилегии на дадена етническа група, когато говорим за спазването на закона?"
Според Радев Общината е изчакала достатъчно, а на хората, живеещи в предвидените за събаряне къщи, е била дадена и възможност сами да отреагират и да съборят постройките, както и да си намерят друго жилище.

Тези сгради са разположени в едно дере, където, ако стане едно такова бедствие, каквото стана във варненския квартал „Аспарухово", то тези хора ще са първите, които ще пострадат най-много, допълни Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Цигани не могат без гето. Гетото е циганската държава, където чужденец не стъпва. Там кеф си кара ченгенето, и свободно си живей.

31.08.2015 14:55:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.