• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Шаренкова: Мнението на ген. Радев ще е решаващо за избора на кандидата ни за вицепрезидент

Шаренкова: Мнението на ген. Радев ще е решаващо за избора на кандидата ни за вицепрезидент

/КРОСС/- За амбициите и предстоящата президентска битка разговаряме със Светлана Шаренкова - член на Националния съвет на БСП. Г-жо Шаренкова, на какво залага БСП в тази надпревара? 

Има осъзнаване, че е назрял моментът за политическа алтернатива, която трябва да ни бъде предложена от един несистемен политик дошъл от друга сфера на обществения живот и аз съм убедена, че това ще се докаже на изборите на 6 ноември. По принцип в последните години партийните елити в България се изчерпаха и това се вижда от ниския им рейтинг и падащото доверие. Това важи и за БСП. БСП инкасира много загуби през годините. Ясно е, че е нужна нова политика и нови лица. И са много високи обществените очаквания за честен и с лидерски качества патриот, за президент, който да предложи на обществото национална визия, визия за България отвъд клишетата на цивилизационния избор или евроатлантическите ценности. Затова смятам, че не партийният кандидат, който е издигнат от широк инициативен комитет, това е най-добрият избор за кандидат на държавен глава днес и смятам, че ген. Радев е огромно попадение на левицата и на патриотите в България. Мисля че БСП намери точният човек за точното място. 

- Промяната във формулата на участие в изборите какви позиции или негативи ще донесе на партията? 
Аз мисля, че той е призован да обедини не само левицата, но и всички, които желаят промяна на изчерпалото се политическо статукво. Убедена съм, че ген. Радев може да бъде обединител и на патриотичните, и на широк кръг партии, независимо и от етнос, и от религия. Профилът му е приемлив за патриоти, за русофили, дори и за ДПС. Смятам че неговата личност има способностите да присъедини към себе си много по-широко ветрило от избиратели, отколкото просто и само БСП-лява България, пък дори БСП и АБВ. А Инициативният комитет, формулата за Инициативния комитет, както той вчера каза в едно свое интервю е широко отворена врата за хора, които биха искали да подкрепят една такава тенденция. Това важи и за АБВ и за Георги Първанов. Мисля че неговата кандидатура ще бъде подкрепена не само от лявото и от центъра, но и от различни неправителствени организации, военно-патриотични съюзи, от средите на дребния, на средния бизнес, кооперативни съюзи. Той ще бъде харесан не само от възрастното поколение, но и от активното. Той самият е млад човек, активен човек, на 53 г. Ще се хареса и на младите. Той говори кратко, прямо, ясно. И най-важното честно говори. Той нарича нещата с истинските им имена. 

В този смисъл какви са реалните шансове ген. Румен Радев да е новият президент на България като издигнат от инициативен комитет? 
Аз мисля че са много големи шансовете на ген. Радев, защото той е ново лице в политиката и както казах днес точно това желае народът. След четвърт век провален преход е нужен нов човек, който не е бил в политиката, но същевременно е доказан управленец. Затова един достоен български офицер е много подходящ в днешната ситуация. Знаем от всички изследвания през годините, че Българската армия постоянно поддържа висок рейтинг. Това е една от първите причини да се гледа с добро око на човек, който излиза от армията, от ВСС като офицер на честа, като патриот. Освен това, смятам че в днешната сложна международна ситуация, в преструктурирането на двуполюсния свят, който става многополюсен, ние трябва да търсим консенсусни фигури, които познават и Запада, и Изтока. Ген. Радев отговаря на този профил. Като пилот е летял на руски самолети, като командир е минал през натовско обучение. Убедена съм, че отзивите за него за позитивни и от Запад, и от Изток. Това е много голямо негово предимство. Като командир притежава лидерски качества. Минал е през цялата йерархия от младши пилот, чак до командващ ВВС. А пред нас в последните години показва и други качества - че никога не е премълчавал мнението си. Той остро критикува политиката на министър Ненчев, политиката на Бойко Борисов. Доказа, че не е кариерист като подаде оставка. Това са много положителни човешки качества. Ние някак си забравихме за нормалността в политиката. А той е носител на тази нормалност. Освен това ген. Радев е обикновен човек. Роден е в неголям български град. Като офицер е обиколил цялата страна. Познава бита, социалните проблеми на офицерите и на бойците и той е социално чувствителен, което за нас е много важно. Социално чувствителен за разлика от досегашния Плевнелиев - милионер, неприкрит лобист на корпоративни приятелски кръгове, олигархии. И днес България има шанса най-после да има достоен президент. Не поредният „йес, сър". Да имаме лидер, който да отстоява българския национален интерес - и пред Вашингтон, и пред Брюксел. Аз съм убедена, че ген. Радев притежава тези качества. 

Госпожо Шаренкова, кандидатът за вицепрезидент кога ще бъде определен? Кои са вероятните имена? 
Все още не сме обсъждали имената за вицепрезидент. Ние се договорихме и при избора на ген. Радев, че неговото мнение ще бъде решаващо. В момента се формира и се структурира инициативният комитет и на база на тази подкрепа, която той ще получи чрез инициативните комитети, които между другото всеки ден в цялата страна се формират, ще бъде излъчена и най-удачната фигура на вицепрезидент, която трябва да допълва тези качества на ген. Радев. Аз мисля, че кампанията на ген. Радев ще го изправи пред много тежко изпитание. Защото ген. Радев и ние от БСП лява България и всички леви и патриотични сили, които ще го подкрепим, трябва да победим кандидата на ГЕРБ. Трябва да покаже той, че в обществото се е формирала едно мнозинство, което иска промяна, което иска отстраняване на управлението на Бойко Борисов. 

В този смисъл, госпожо Шаренкова, президентски избори 2016 г. - вашето мнение, балотаж или избран президент още на първи тур? 
- Все пак ние трябва да бъдем реалисти. Инерцията е много голяма, освен това хората са обезверени. Струва ми се, че ще има балотаж на тези избори, във всички случаи ген. Радев ще отиде на балотаж и съм убедена, че и той ще бъде необходимият коректив на управлението на Борисов. Защото България се нуждае от коректив. ГЕРБ е преяла с власт. Владее всички институции - президентство, парламент, министерства, агенции и т.н., общини, местна власт. А има само 25% рейтинг в обществото и над 60% неодобрение. Затова ген. Радев вчера говори за срастването на партията с държавата, едно много силно послание. Минали сме през такъв период. Знаем че не води до нищо добро. На всяка власт е нужен коректив. А един достоен президент ще бъде много силен коректив на властта. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако загуби президентските избори като партия, ще обяви предсрочни избори. Кои ще бъдат печелившите и губещите от тези избори и как те ще повлияят на страната? 
Ако Бойко Борисов загуби изборите, логично е да има предсрочни избори, въпреки че аз се съмнявам от това, което той говори днес, че ще бъде направено след балотажа на 13 ноември. Защото много бързо си сменя позицията Бойко Борисов. Спомняме си 2006 г. всички очакваха, че той ще се кандидатира за президент, той каза че през едни избори ще се кандидатира, т.е. 2011 г. трябваше да бъде кандидат-президент. Сега отново слушаме същото нещо. Днес се събира със своите коалиционния партньори - Реформаторския блок, и заявиха че ще изпълнят целия си мандат, още две години им остава от мандата. Т.е. аз се съмнявам в добрата воля на Борисов при загуба да обяви извънредни парламентарни избори, но мисля че животът ще го накара и политическата ситуация ще го накара, тъй като ген. Радев, убедена съм, ще бъде следващият президент на България. 

В този смисъл очаквате ли рокади в кабинета? 
Преди президентските избори няма да има, разбира се, рокади в кабинета. Днес го заявиха на срещата управляващите и не е логично да има размествания. Има още малко време. Може би след президентските избори това ще бъде един отдушник на Борисов, за да запази властта си. 


Теодора КОКАЛАНОВА , Фокус


 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.