• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Доц. Александър Маринов: Шансовете на ген. Румен Радев за президентските избори не намаляват

Доц. Александър Маринов: Шансовете на ген. Румен Радев за президентските избори не намаляват

/КРОСС/ Политологът доц. Александър Маринов в интервю за на Радио „Фокус".

Доскорошните партньори БСП и АБВ неочаквано се разделиха. Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й спира преговорите с АБВ и предлага да пленума инициативен комитет да издигне ген. Румен Радев за кандидат-президент. Според Нинова БСП са получили проект за коалиционно споразумение от АБВ, който не отговаря на тяхната представа и очаквания за коалиционна култура. В отговор от АБВ обявиха, че оттеглят подкрепата си за ген. Радев и ще се явят със собствен кандидат, който ще бъде достатъчно популярен. Причините за разрива между БСП и АБВ, както и шансовете на лявото на изборите ще коментираме с политолога доц. Александър Маринов. Доц. Маринов, какво според Вас породи решението на БСП и какво прозира зад аргументите, които от партията изтъкват за раздялата с АБВ?

- Трябва да призная, че аз също бях малко изненадан от рязкото скъсване на взаимоотношенията. Според мен има няколко причини. Първо, ясно е, че срещу ръководството на БСП и в частност срещу Нинова има много силен натиск отвътре по две основни причини. От една страна, наистина в БСП има, макар и не силно проявяващо се, но много интензивно негативно отношение към АБВ и особено към ръководителите на АБВ, вследствие начина, по който те напуснаха БСП. От друга страна, в ръководството на БСП има определени среди, които използваха това партньорство, за да атакуват Нинова и да опровергаят нейното предложение за кандидат на БСП, тъй като имаха предвид други варианти. Явно, че в един момент, така поне мисля аз, Нинова е преценила, че не си струва риска това по-нататъшно сближаване. Оттук, разбира се, в полза на това решение подействаха и някои стъпки на АБВ, които прекалено натрапчиво, да не използвам по-силна дума, подчертаваха пълната равнопоставеност на двете партии. Ясно е, че когато една партия е три пъти или четири пъти по-голяма от друга от гледна точка на електорално влияние, такава фактическа пълна равнопоставеност не може да има. Неслучайно в позицията, с която се запознах, на Изпълнителното бюро се критикува тази идея за равноотдалеченост или равноприближеност на кандидатурата на Радев. Спокойно можеха да бъдат използвани други термини - например „еднакво приемлива кандидатура". Така че АБВ малко прекалиха с настойчивостта си да бъдат напълно равноправни, а освен това и също с изискването за разни обстоятелства, заложени в проекта за коалиционно споразумение, които допълнително са раздразнили според мен БСП. Аз ще се върна обаче към това, което с Вас сме обсъждали - обединението или по-точно консолидирането между частите на левицата не е толкова важно с оглед на президентските избори. Президентските избори са просто един повод, заставяйки зад определен тип кандидат, тези процеси да напреднат. Според мен те сега са преустановени, но в бъдеще ще бъдат подновени, тъй като основната им цел е следващото управление или следващият модел на управление на страната.


Допускате ли обаче, че този разрив за президентските избори и евентуално негативен резултат за левите партии на тях може да се окаже пречка за едно по-нататъшно партньорство?

- Разбира се. Една пропусната възможност, а това е добра възможност предвид позитивите, които носи кандидатурата на Радев, ако това се случи, наистина ще бъде повод за съмнение дали въобще такова партньорство е възможно и полезно, въпреки че аз смятам, че нещата ще се развият по друг начин. Независимо от оттеглянето на подкрепата на АБВ, ген. Радев продължава да има добри шансове, особено ако разгледаме една хипотетична картина след първия тур, защото за мен все още няма съмнение, че ако не станат други събития и други инциденти, няма съмнение, че Радев по всяка вероятност ще отиде на втори тур. Тогава вече големият въпрос е за кого ще гласуват привържениците на другите леви формации, ако трябва да избират между кандидат на ГЕРБ, който и да е той, и кандидат в лицето на ген. Радев. Така че особено на втория тур ген. Радев има много добри допълнителни възможности.


И може би тогава ще се получи така очакваното стопляне на отношенията между левите партии, ако те заявят подкрепата си за ген. Радев при евентуален балотаж?

- Не трябва да се надценява възможността на тези избори и на тази кандидатура да сплотят левите партии. Такова сплотяване може да бъде продукт на по-сериозни промени в същността на политиките и най-вече в стила на политическо поведение- с повече търпение, повече тактичност и малко повече скромност, бих казал, особено от по-малките партньори. Това е въпрос на време. Все пак не бива да забравяме, че разривът между БСП и тези, които я напуснаха, е твърде скорошен, а и тези, които я напуснаха, наистина, така да се каже, щъкат във всички посоки, грижат се за своите интереси с всевъзможни договорки и споразумения, което е допълнително бреме за постигането на такова споразумение. Аз имам впечатления от няколко места от местните избори през миналата година, където АБВ действително много упорито, много настойчиво, да не кажа настървено, партнираше с ГЕРБ срещу други кандидати не само на БСП, но и срещу независими кандидати за кметове. Тази всеядност на малките партньори в така нареченото ляво също е негативен фактор. Така че те трябва да си направят необходимите изводи, че не са гарантирани това да бъдат приети, още повече, че те имат да доказват, че са леви. Вие виждате, че например Татяна Дончева упорито бяга въобще от това идентифициране. Тя не идентифицира себе си и своята партия като леви. Първанов и АБВ също говорят нещо за лявото и левицата, обаче практическото им поведение, включително участието в управлението, не се връзва много с лявото. Така че това е един труден процес, който не може да стане само по повод на една конкретна изборна кампания, въпреки че една добре подготвена и проведена изборна кампания може да бъде сериозна стъпка в тази посока.


 Предвид обстоятелствата, които изтъквате в разговора ни, и това, с което започнахте, че Корнелия Нинова среща известен вътрешен натиск в партията - как оценявате нейния ход да прекрати това сътрудничество с АБВ?

- Това вече е по-сложен въпрос. Първо, искам да напомня, че Корнелия Нинова спечели конгреса в резултат на компромис и коалиране на много различни лобита в БСП. Пред нея, независимо от тези избори, въпреки че те са важен момент, стои въпросът как ще се оправи с тези, да ги наречем, зависимости, с това желание на определени групи от хора, в т.ч. представени в ръководството, да постигат свои цели. Очевидно е, че това беше първият сблъсък между Нинова и някои от хората, които я подкрепиха на конгреса. Второ, още веднъж искам да подчертая, че това е просто един повод. Историята с кандидатурата на ген. Радев и с другите номинации беше повод и вероятно истинските цели са по-далечни и по-сериозни. Нинова няма политически лидерски опит. Затова тази стъпка дойде малко рязко, не се обяснява. Тя има този недостатък - тя не обяснява добре логиката на последователността от действията и много често става уязвима. Например сега с предложението за Инициативен комитет логично могат да я попитат: „Добре де, нали все пак по-голямата част от членовете на партията при допитването отхвърлиха тази идея за инициативен комитет". Така че трябва да се обяснява и трябва да се води инициативата. докато тя според мен още няма този опит. Тя като администратор вероятно е добра, но като политически инженер има недостатъчно и опит, и ерудиция, и самоувереност. Така че това е едно рязко движение, което е рисковано и за нея лично, и, за съжаление, може да е рисковано за кампанията, тъй като фактите показват, че кандидати, издигнати от инициативни комитети, досега не са печелили в България.


Доцент Маринов, ще Ви помоля да коментираме и кандидатурата на АБВ. Как ще изглежда ли тя според Вас? Ще се върне ли партията към най-спряганите имена - Първанов или Калфин? Те вчера на пресконференцията си заявиха, че ще излъчат достатъчно позната личност. 

- Не мога да бъда категоричен, но аз лично дълбоко се съмнявам, че те двамата или друг открояващ се представител на ръководството ще поеме този риск, защото един кандидат на АБВ, явил се самостоятелно, вероятно ще бъде някъде около 7-мо - 8-мо или 10-то място, не по-напред. Или хайде да кажем в най-добрия случай да е някъде -5-ти - 6-ти, което, разбирате, 5-то - 6-то място с например 2% е много лоша атестация. Нито Първанов, нито Калфин обичат такива участия. Те не могат да се ръководят по олимпийския принцип - важното е да участваш. Така че предполагам, че те ще издигнат кандидат от този тип - непряко партийно политически ангажиран или ангажиран с ръководна политическа позиция - може би интелектуалец, може би човек от академичните среди - просто за да се обозначат в политическото пространство на първия тур. Повтарям, не смятам, че някой от по-изявените им фигури ще поеме този риск, защото той носи доста лични негативи.


Днес в българската преса се появяват и коментари в някои вестници, че е възможно да издигнат и Мая Манолова. Разбира се, не можем да разчитаме на тези слухове, но все пак как ще коментирате този вариант? 

- Не, не мисля че Мая Манолова ще се съгласи да бъде кандидат с такива предрешени резултати, защото АБВ нямат тази сила, нямат това влияние. Те не могат да създадат една коалиция, която дори на теория да се бори да прокара своя кандидат на балотаж. Мая Манолова също не е човек, който няма какво да губи, така че не виждам реални основания за това.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.