• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Ген. Радев: Министър Ненчев излъга за мотивите за напускането ми

Ген. Радев: Министър Ненчев излъга за мотивите за напускането ми

/КРОСС/ Министърът на отбраната е излъгал за мотивите в оставката на ген. Румен Радев.

Това стана ясно от думите на бившия командир на ВВС, който даде първа пресконференция след напускането на армията. Генералът опонира на министър Ненчев, според когото Радев е против промените в закона за отбраната, които позволяват съвместна охрана на въздушното пространство.

От думите му стана ясно, че има концепция за съвместна охрана, а миналата седмица Николай Ненчев отрече за съществуването й.

Генералът заяви: "Мотивът ми е свързан с концепция за съвместно изпълнение на мисията по опазване и контрол на въздушната граница на България с активни средства на други страни-членки на Алианса и давам номера на тази концепция, утвърдена от министъра на отбраната на 23 февруари тази година. Тази концепция вече е в ход след пристигане на голяма група на съюзническа държава на летище "Граф Игнатиево". Тя ще започне да се изпълнява официално през септември. Продължавам да смятам, че тази концепция е унизителна за българските ВВС.

"Сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развиване на собствени отбранителни способности. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и авиационни специалисти, като се омаловажава техният риск. От всички страни със собствени авиации в НАТО единствено България е поискала еър полисинг срещу заплащане. За мен като български генерал тази концепция е по-унизителна и от Ньойския договор, защото той беше наложен отвън, докато тази концепция е предложена от български зам.-министър и е утвърдена от български министър на отбраната", коментира Радев. 

"Възниква въпросът защо министърът на отбраната спести истинските мотиви за моя рапорт и какви изказани истини го притесняват. Искам да заявя най-категорично, че никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното ни пространство, заедно с нашите съюзници от НАТО", каза още Радев и представи извадки от официални документи, които е представил пред ръководството на министерството на отбраната, от които става ясно неговото активно застъпничество за съвместна охрана с НАТО.

"Командването на ВВС напълно подкрепя усилията на Алианса за укрепване на отбранителните възможностите на страните от Източния фланг", се казва в част от представените документи на Радев. Той цитира и свое интервю в печата, в което подчертава, че винаги е добре дошло да дежурим и патрулираме с партньори от НАТО. Радев пусна и второ видео, от което става ясно, че той иска съвместна работа с НАТО.

"Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза", заяви ген. Радев.

Бившият командир на Военно-въздушните е номинация за кандидат-президент на БСП и АБВ.

Снимка: БГНЕС

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

м-р о.р. инж.-ик. Петров

Анонимен, моля по-кротко с квалификациите и "експертните" мнения! Съжалявам за публичната констатация, но всъщност нещастният лаик си ти! Сериозната ПВО задължително включва и изтребителна авиация!

16.08.2016 14:28:58

Анонимен

Нещастен генерале, Да летиш и да упрввляваш не е едно и също! От изказванията се вижда ограничения войнишки речник и мисъл. България няма нужда от изтребители, а от въоръжени дронове, ПВО и ПРО. За лаиците - противовъздушна и противиракетна отбрана. Така на никой няма да му хрумне да нарушава въздушното пространство. А за морето бързоходните ракетни катери са стотици пъти по-ефикасни от разни фрегати, крайцери и други чудовища. Не случайно американските самолетоносачи не смееха да се приближат към Иран, който имаше само катери.

16.08.2016 13:20:09

Анонимен

В нормалните държави,МИНИСТЪРЪТ си подава ОСТАВКА.Нашият само ще се за"реши"!!!

16.08.2016 11:39:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.