• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Радев и Йотова се заклеха пред Народното събрание

Радев и Йотова се заклеха пред Народното събрание

/КРОСС/В пленарната зала на Народното събрание влязоха новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова. Те бяха посрещнати на крака и с аплодисменти от цялата зала.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент. Решението бе посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата.

„Заклевам се в името на Р България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза ген. Румен Радев след което подписа клетвеният лист. След него клетва пред Народното събрание положи новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова.

Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание. Радев добави, че в нашата държава съжителстват различни етноси и религии, но въпреки това политическите страсти отказват да се смирят. „Животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси", коментира той и добави от морала на политиците и волята им. По думите му такава е логиката на демокрацията", каза ген. Румен Радев.

Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България. Това каза от парламентарната трибуна новоизбраният президент Румен Радев в първото си обръщение към народните представители и българския народ. "Държавност се гради с натрупване, бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици", заяви той. „Всяко поколение има своите изпитания, Преходът се оказа нашият жребий. Той донесе капитални обществени промени, приета бе нова Конституция", посочи Румен Радев. „От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход, но погледът е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите.
Погледът на обикновения гражданин вижда друго, свикнахме да гласуваме, но мнозина днес не виждат смисъл да го правят, примирихме се с изборните злоупотреби", подчерта новоизбраният президент. „Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм", обясни той. Според него ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем.

Отговорност на народните представители е да намерят решение на гражданските очаквания от референдума от 6 ноември 2016 г. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание. „Реформата на Изборния Кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши", коментира той. По думите му трябва да се повиши отговорността на народните представители пред избирателите, да се предложи на гражданите избор между личности, но да не се оставят и остави стотици хиляди българи без политическо представителство. Според него партиите ще станат още по-зависими лишени от разумно финансиране. „Липсата на справедливост е друг структурен проблем на българското общество", каза ген. Радев. По думите му тя е в контраста между столицата и селата, безнаказаната корупция и злоупотребата с власт. „Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция. Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта", заяви новоизбраният президент. По думите му правосъдието е бавно и се шири усещане за безнаказаност. „Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание", коментира Радев. Според него само промяна в структурата на съдебната власт не решава проблеми в правораздаването. Той посочи, че съдебната реформа не трябва обаче да се възприема като панацея за недъзите в обществото.

Сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи - здравеопазването и образованието. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание. По думите му проведените реформи не са създали работещи механизми. „Шансовете на дете от големия град са несравними с тези на негов връстник от село", коментира той. „В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства, но обикновеният пациент все по-често се сблъсква с доплащане", коментира той. Той отчете, че българските лекари емигрират. „Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива на лекарите и медицинските сестри тук в България", коментира Радев. Според него образованието трябва да съдейства за равния старт на българските деца, независимо от материалното състояние на семействата. „Резултатите са ранно отпадане и функционална неграмотност. Ниският социален статус на учителя е съществена част от проблемите в системата", заяви Радев. Той обърна внимание и на висшето образование и посочи, че местата са повече от кандидатите.

Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България чрез стимулиране на работните връзки между студенти и учени и адекватно финансиране на научните програми. Това каза от парламентарната трибуна новоизбраният президент Румен Радев в първото си обръщение към народните представители и българския народ. „Нужни са усилията на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето, не само с наизустени знания а и с умения за самостоятелно творческо мислене и адаптивност", заяви той. „Българската наука е след недолюбваните деца на прехода. Внушението, че единствено пазарът трябва да определя нейното финансиране е плод на невежество", коментира Румен Радев. Според него собствената научна експертиза е елемент от националния суверенитет, без който поставяме страната в зависимост. „Ред научни занимания нямат непосредствена пазарна проекция, но са жизнено важни за обществото", обясни той.

Като президент нямам амбиция да превишавам своите конституционни правомощия. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание. „Няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Осъзнавам ясно, че държавният глава по същество е лишен от законодателни и изпълнителни правомощия, но никоя институция сама не е способна да постигне големи национални цели. Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции и разполага с правомощия по отношение на трите власти", каза той и заяви, че ще използва всички възможности за насърчаване на диалога, институциите, политическите сили. По думите му не политическият монопол, а диалогът с гражданското общество са гарантът.
„Ще стимулирам обществени дебат и по важни теми и ще търся максимално съгласие при вземане на решение", заяви той и подчерта, че ще следи институциите да работят за дългосрочните интереси на страната.

Ще бъда президент на всички българи независимо от партийна принадлежност, религия и етнос и ще се противопоставям на опитите за поляризация. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание. Ще отстоявам надпартийността на институцията и ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото ни. „Българската конституция отрежда на президента важни прерогативи във външната политика и сигурността. Националната сигурност е всеобхватна система. Тя започва с външната политика, коментира той и добави, че завършва с осигуряване на сигурността на страната и осигуряването на достойнството на отделни граждани", заяви ген. Румен Радев.

Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Това каза от парламентарната трибуна новоизбраният президент Румен Радев в първото си обръщение към народните представители и българския народ. „Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньор, а не врагове", заяви той. „България днес е член на ЕС и НАТО, членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос", обясни Румен Радев. Според него членството почива на споделени ценности с останалите партньори. „Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства с активно участие в изработването на общите решения", коментира новоизбраният президент. „България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността", каза още той.

Имате още една седмица.Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание във връзка с реплики от залата към него. „У нас все още има политици, които водят битки с миналото, близкото и далечното", каза ген. Радев. По думите му бизнесът с миналото е част от безпътицата. „Фатализмът е друга наша слабост, но нека не забравяме, че България е оцеляла 13 века", каза той и обърна внимание, че това е слабост, с която ще се пребори.
Да си българин не е участ, да си бълагрин е чест, каза още Радев. „Заедно с вицепрезидента г-жа Йотова ще вложим всичките сили, за да оправдаем доверието", каза Радев. Той изрази убеденост, че с ясна визия, разумни реформи и с общи усилия ще изградят едно по-справедливо общество и ще превърнат България в модерна, динамична и благоденстваща държава.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ха ха

Господ да пази България от послушника на БСП...

19.01.2017 10:45:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.