• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Радев за протеста на полицаите: Не знам защо трябва да си говорим през телевизията

Радев за протеста на полицаите: Не знам защо трябва да си говорим през телевизията

/КРОСС/ „Ако няма актуализация на бюджета, трудно ще се справим със заплатите. Но със сигурност ще настояваме през септември месец от Нова година да се направи нещо. С бюджета за следващата година. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в предаването „Денят започва" по БНТ.

Министърът на вътрешните работи коментира, че е бил изненадан от заявката на синдикатите за готвени протести.

„Не знам защо през телевизията трябва да си говорим. Помолих ги вътре да водим социалния диалог. Искам също да повиша заплатите, но нека го направим по правилата. Имат основателни искания, но ние ги решаваме. Сега излиза, че са ни притиснали. Това са едни дисбаланси, които всеки министър трябва да се стреми да ги преодолява. Ще отида на срещата със синдикатите в четвъртък. Ще ги чуя отново. Писали са ми писма, видял съм ги. Сега ще се справим с униформите, със заплатите също. Няма достатъчно желаещи за тези позиции. Всички искат да са началници. Никой не иска да е по-долу", коментира Радев.

Във връзка с оградата по границата Валентин Радев подчерта, че тя е почти готова.

„Останаха около 3 км още да бъдат доизградени. Надявам се съвсем скоро да кажем, че последният метър е изграден. От тези 160 млн. евро, които вече станаха 40-50 млн. тези дни, са сключени договорите и с тези пари ще бъде надградено цялото защитно съоръжение. Ще бъдат добавени камери и всички други необходими технически средства", обясни той.

По думите му оградата е дадена за изграждане на областните управители, тя ще бъде тяхна собственост.

„Сега на мен от „Гранична полиция" ми казват, че е добре, когато има проникване, срязвания и преминаване от нея, това да бъде извършвано веднага и бързо от „Гранична полиция". По-важният въпрос за нас е кой ще поддържа оградата, а не чия собственост е. Ще послушам тези, които са в моя ресор и ако това е добрият вариант, на „Гранична полиция" ще бъдат давани парите. Чувам едно число - около 200 000 лв. на година за поддържка, ще видим дали е така", каза Радев.

Думите на гл. прокурор за „спящата" „Икономическа полиция", Радев коментира, като заяви, че леко е бил изненадан, защото това не е било стигнало до него.

„Ще направим проверка. Със сигурност ще се вгледам в „Икономическа полиция". Ще попитам и главния прокурор точно какво има предвид. Ще проверим, ще изискаме по-конкретна информация от него. Главният прокурор не говори така пред хората, за които става дума. Очевидно има основателни притеснения, ще проверим", посочи той.

За обучението на разследващите полицаи, Радев посочи, че има официално писмо от главния прокурор, с което той изказва готовност за съдействие.

„Готов съм да изпратя лектори. В предизборната програма на ГЕРБ е да увеличим капацитета от 2000 на 6000 обученията. Ще направим стъпки със шефа на Академията на МВР", заяви силовият министър.

Според него, ако искат да бъдат добре приети, трябва да направят така, че обществото да ги разпознава.

„Ще се случи това да има полицай във всяко населено място", добави Радев, но все пак посочи, че полицаите са над 5000 и не може да има във всяко населено място.

„Има работна група, която работи в момента как да бъдат използвани тези мобилни групи. Там, където има концентрация, наблизо да има мобилна група, веднага да може да отиде, а не местният полицай сам. От 4000 некомплект, да попълним до Нова година 1000. Може би вече 200-300 вече са назначени", каза още Валентин Радев.

„МВР усърдно работи за електронизацията на КАТ за София", каза още вътрешният министър.

„Това е наложително, тъй като 900 автомобила на ден се регистрират там. От ведомството имат готовност да решат този въпрос и са получили подкрепа от премиера да получат необходимите средства. Този въпрос не е само за МВР, той е малко по-глобален и усилията в момента са съсредоточени в създадената преди година държавна агенция "Електронно управление". Не може МВР да пита МВР. Не може КАТ да пита Районно управление. Едните питат другите,а през посредника гражданите. Това безобразие трябва да спре. Не може системата да пита себе си чрез гражданите. Системата работи бавно, но ще я променим, коментира още Радев.

Относно проблемите в системата на телефон 112 Валентин Радев обясни, че се прави необходимото, за да продължи поддръжката на софтуера или да се закупи нов.

„След година-две ще преминем към закупуване на нова система, ако се окаже по-добър вариант", уточни Радев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.