• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Димитър Радев: Състоянието на банковия сектор се подобрява

Димитър Радев: Състоянието на банковия сектор се подобрява

/КРОСС/ „Ние оценяваме изминаващата година, от гледна точка на това, което става в банковия сектор, а то е в подобряваща се кондиция през последните 3 години. 2018 г. не прави изключение". Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов управителят на БНБ Димитър Радев.

„Ролята на банката в този процес е да се придържа стриктно към мандата, така както той е определен в закона, да подобряваме надзорната и други си функции. И това е, което правихме през изминалата година", допълни той.

Радев коментира процесите по влизането в Банковия съюз: „Това е част от един стратегически процес, който е важен за всички. Това е една начална стъпка към присъединяването на страната към Еврозоната. Аз мисля, че това, което правим в момента, съгласувано с нашите партньори, дава добра основа да считаме, че този процес ще се развива гладко. Конкретно за БНБ, той е свързан с промяна в организацията на дейност по две основни теми - банков надзор и преструктуриране на банки". По думите му, ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, по отношение на надзора, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между Европейската централна банка и нашата Централна банка.

По въпроса за въвеждането на еврото у нас, управителят на БНБ е на мнение, че дискусията по този въпрос не е достатъчно добре информирана.

„Това, което категорично може да се каже е, че по линия на паричния режим, няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища, както по време на тази първа стъпка - Банковият съюз и Валутният механизъм, така и с приемането на еврото.

Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. По линия на паричния режим, такива инфлационни импулси, над здравословните равнища не трябва да се очакват", отбеляза Радев. По отношение на т. нар. стрес-тестове на банките, той поясни, че това е стандартна процедура и тя се провежда преди влизане в Банковия съюз.

„Целта на стрес-теста е, използвайки резултатите от използването на качеството на активите, да оцени ефекта върху банките, при евентуално влошаване на икономическата ситуация, обясни Радев.

Той е на мнение, че процесите на консолидация на банките са естествени и хората не бива да се притесняват от тях. „Позицията на БНБ по тази тема е ясна.
Ние подкрепяме процеса на пазарна консолидация. Това е процес, който се развива не само при нас", посочи управителят на БНБ.

„Когато говорим за лихвените равнища, определено сме в преддверието на един нов лихвен цикъл, което означава, че лихвите ще започнат да се увеличават", изтъкна той и заяви, че този процес ще бъде бавен и плавен, тъй като всички шокови движения на лихвените равнища са нездравословни за всички участници на пазара.

По думите му, кредитната дейност на банките ще следва тези плавни движения на лихвените проценти, но според него, това не означава спиране и крайни движения, по отношение на тази дейност. „Определено увеличението на лихвените равнища ща засегне и депозитите. Така че, тези, които имат спестявания, ще получават по-голям доход за тези спестявания", каза още Димитър Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.