• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Румен Радев е победител на първи тур

Румен Радев е победител на първи тур

/КРОСС/ Кандидатът за президент генерал Румен Радев, подкрепен от БСП, е победител на първи тур от изборите за държавен глава. Втора остана Цецка Цачева, кандидат на управляващата партия ГЕРБ.

Данните от екзитпола показват около 1,5 % разлика между двамата.

Нито една социологическа агенция не предвиди резултат, при който генерал Радев изпреварва на първи тур Цачева. Всички агенции даваха преднина за кандидата на ГЕРБ, която се движеше от 3% до 7%. 

Радев и Цачева отиват на балотаж, който ще се проведе на 13 ноември.

След тях се наредиха Красимир Каракачанов, Веселин Марешки, Трайчо Трайков и Пламен Орешарски.

Според данни на "Алфа рисърч" и "Галъп", към 22.00 часа, Румен Радев води с 24,9% пред Цецка Цачева с 22,3%. Трети е канидатът на Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" Красимир Каракачанов с 14,8%. Четвърти е бизнесменът Веселин Марешки с 11,9%. След тях се нарежда независимия кандидат, получил подкрепата на ДПС, Пламен Орешарски с 7,1%.

Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е получил 5,2%, издигнатия от коалиция "Калфин-президент" Ивайло Калфин - 3,1%, а кандидатът на "Движение 21" и НДСВ Татяна Дончева - 1,8%. Под 1% от гласовете са получили независимите кандидати Жорж Ганчев (0,7%) и Велизар Енчев (0,5%).

Според данните от паралелното преброяване 5,7% от избирателите са отбелязали "Не подкрепям никого" в бюлетината.

Днес българите казаха "не" на партията и гласуваха за промяната, каза Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет и БСП.
Предстои да видим окончателните резултати. Предстои ни важна седмица. Трябва да доведем борбата за бъдещето на България до край. Това ще иска усилия и пълна мобилизация. Ще разчитаме на всички български граждани, които искат промяна, допълни той на пресконференцията в НДК след края на изборния ден, резултатите от който сочат, че Румен Радев отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.
Хората искат да видят повече сигурност и ефективно работещи институции, по-висок стандарт на живот, работеща икономика, задушаване на корупцията, ефективна съдебна реформа.
За да стане всичко това, са нужни високи цели. Те налагат визия, лидерство и отговорност, а това изисква самостоятелен президент, който да работи с всички институции за реализацията на тези цели.
Вярвам в успеха, допълни Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.