• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Президентът Радев: Властта действа мудно по отношение модернизацията на армията (обновена)

Президентът Радев: Властта действа мудно по отношение модернизацията на армията (обновена)

/КРОСС/ Изпълнителната власт действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на Военноморските сили и изобщо за модернизацията на въоръжените сили. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък, който да се похарчи по неясни механизми и критерии. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти във Варна, където участва в честването на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.

Помолен да коментира обвиненията срещу общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и Димитър Желязков и дали Бенчо Бенчев е финансирал предизборната му кампания, държавният глава заяви, че това е пореден опит да се прехвърли проблемът „от болната на здравата глава". Държавният глава напомни, че името на Бенчо Бенчев не фигурира под никаква форма в отчетите на предизборната му кампания, публикувани на официалната страница на Сметната палата. „Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Той е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта, отбеляза Румен Радев.

По повод твърденията, че по време на мандата на служебното правителство през 2017 г. са сключвани договори за охрана между Агенция „Митници" и фирма, свързана с Димитър Желязков, президентът заяви: „Прави се внушение, че служебното правителство само няколко дни след като встъпва в длъжност сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, лично подписват договора".

Държавният глава напомни, че има законови процедури и срокове, които трябва да се изпълняват при сключването на договори. „Това означава, че цялата процедура от обявление до класиране и решение е извършена по времето на кабинета Борисов 2", посочи президентът.

Запитан за коментар относно думите на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, президентът заяви, че българският народ не е получил извинение, а Зоран Заев впоследствие в социалните мрежи е посочил грешка, но без да коригира думите си. Румен Радев определи като необяснима липсата на адекватна реакция от страна на българското правителство. „Недопустимо и неприемливо е евроатлантическата перспектива на Република Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически пиар", категоричен беше президентът и допълни, че очаква българската страна да формулира ясни договорни параметри за провеждане на двустранния диалог и отношенията с Република Македония.

„Имаме всички основания и за допълнителен анекс към Договора за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени, в глава 35 от преговорния процес на Република Македония за членство в Европейския съюз", каза още Румен Радев.

Държавният глава призова още изпълнителната власт да вземе ясно и категорично решение по повод бъдещето на обществената поръчка на Агенцията по безопасност на храните за препарати срещу чумата по дребните преживни животни. Румен Радев предупреди, че съмненията по казуса са породени от ясен симптом, показателен за работата на много ведомства и институции.

По-рано днес държавният глава прие строя на почетния караул преди тържествена церемония по награждаването на випускниците от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров".

Румен Радев се обърна и към випускниците. „Убеден съм, че днешния ден сте го чакали с огромно нетърпение и вълнение. Бъдещите нови успехи и победи са пред вас, ще имате и много бурни дни, и предизвикателства, в които романтиката във вашата красива професия ще отстъпва на заден план", посочи Румен Радев. Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси, посочи президентът.

Радев се обърна към курсантите и им каза, че трябва да решават задача в сложна обстановка, със стара техника, в условията на остър дефицит на материални ресурси. „На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. Носете пагоните, които днес получихте с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете. Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред Отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на България. Честит празник и на добър час!", каза още държавният глава Румен Радев.
След ритуала по присвояване на първо офицерско звание военнослужещи от Военноморските сили представят елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки", откъдето наблюдава демонстрациите.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЛЪСНА ТИ ЗАДНИКА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧЕРВЕН.

13.08.2018 08:28:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.