• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Радев пред „Файненшъл таймс“: България винаги ще работи заедно с ЕС и НАТО

Радев пред „Файненшъл таймс“: България винаги ще работи заедно с ЕС и НАТО

/КРОСС/ Избраният за президент на България Румен Радев се опитва да разсее опасенията, предизвикани от реториката му в навечерието на изборите през ноември, че като лидер на страна-членка на ЕС и НАТО, той е твърде близо до Кремъл, пише „Файненшъл таймс". Британското издание публикува интервю с Радев по повод избирането му за държавен глава.

„България винаги ще работи заедно със своите партньори, Европейският съюз и НАТО. Искам страната ни да бъде истински член на НАТО, с реални способности и да е лоялен и предсказуем партньор", казва Радев пред „Файненшъл таймс".

Освен това, той настоява, че „никога, никога" не е бил в Москва, пише още в материала.

Радев също настоява за възстановяване на връзките между алианса и Русия - позиция, която кореспондираше добре с българите по време на президентските избори, но е в противоречие с нарастващо безпокойство в Европа относно подривната дейност на Русия към запада.

„Смятам, че сме изправени пред общи заплахи - тероризмът, ислямският фундаментализъм, общите действия между НАТО и Русия са необходими. Ако не работим за по-добър диалог и не намалим противопоставянето помежду си, не можем да се изправим ефективно срещу глобалните заплахи ", коментира Радев.

Радев е добре подготвен и за двете перспективи. Бивш пилот на МИГ-29, обучен в България (тогава сателит на Съветския съюз), в последните години от Студената война е посещавал Военновъздушен колеж в Алабама, дипломиран с отличие през 90-те.

Той напуска въздушните сили през август, преди да обяви независимата си кандидатура за президент, с подкрепата на Българската социалистическа партия. Името му вече е било обсъдено в Москва като възможна кандидатура по време на посещение на председателя на партията Корнелия Нинова през юли, или поне така твърдят източници, запознати с дискусията.

Радев доказва лоялността си и към НАТО. По-рано тази година, облечен в генералската си униформа, той излезе по националната телевизия, за да критикува министъра на отбраната за забавеният избор на западни самолети, които да заменят остарялата ескадрила от МИГ-29, която е недостатъчна да изпълнява въздушната охрана на черноморския район.

Позицията на новоизбрания президент (и тази на избирателите му) се дължи отчасти на отношенията на страната му с Русия. Нациите споделят общ славянски език и православна култура, много българи таят историческа благодарност след като Русия освобождава страната от турско робство през 19 век.

По време на предизборната кампания, Радев призова за облекчаване на международните санкции, наложени на Русия след анексирането на Крим и ролята й в украинския конфликт, на основание това, че те водят до загуби за износа на селскостопанска продукция и туристическата индустрия.

Неговата съкрушителна победа на балотажа на президентските избори през ноември предизвика оставката на правителството на прозападния премиер Бойко Борисов.

След като ген. Радев положи клетва на 22 януари, той трябва да назначи служебно правителство, което ще подготви парламентарните избори през април.

„Мисля, че след Брекзита, всички европейски лидери трябва да бъдем по-активни във възстановяването на доверието на гражданите на съюза в институциите. Много хора са разочаровани и ако не спечелим доверието им отново, тенденцията за напускане на обединението ще се разпространи", казва новоизбраният президент.

„България ще остане проевропейска, но не се задоволява с Европа на две скорости", коментира Радев, припомняйки, че държавата все още е извън Шенгенското споразумение, заради провала в борбата с организираната престъпност и корупцията и реформата в правосъдната система.

Радев посочи, че като президент ще подеме лична кампания за справяне с „хроничните проблеми" в страната, черпейки опит от съседна Румъния, която успешно се бори срещу корупцията в политиката и възстановяването на окрадените еврофондове.

„Както изработих модел за обучение на нашите военновъздушни сили, така искам да проуча, анализирам и разработя най-добрите решения по този проблем. Няма да проуча само румънския опит, но и този в други европейски страни. Ще разработим наистина добър и работещ модел", каза новоизбраният президент Румен Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това е! Мене лично ме интересува друго. Радев заяви , че щом над Крим се вее руско знаме няма какво да добави. Над Поморие и Равда се веят много руски знамена , как би го коментирал?

29.12.2016 07:48:36

Анонимен

Някой тук упорито демонстрира краха на здравеопазването у нас! По-специално, психиатричната помощ!

28.12.2016 18:14:45

Осторожно МОсква основной союзник и спонсор НАТО

Напомняме че преди отравянето на милиони в Русия на територията на Украйна с зомби пиво Русия бе най големия съюзник спонсор на NATO. АКо зомбираните медиини манипулатори и ПИАР наркоманите не бяха тръгнали нагло д а набеждават ПУтин в МОсква и досега нямаше д а знаят че цяла Украйна окупирана от извънземни наркомани.Освен зомби пивво ползвали и спец наркотици в бонбони и импланти поне 900 вида

28.12.2016 17:32:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.