• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

За ген. Румен Радев преди всичко са интересите на България, Цачева открои като ключови партньори САЩ и ЕС

За ген. Румен Радев преди всичко са интересите на България, Цачева открои като ключови партньори САЩ и ЕС

/КРОСС/ "Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни днешни неуспехи". Това каза кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев по време на дебата между него и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ. „Разочарование и надежда донесоха тези 27 години. Не може да не споменем всички демократични промени в нашата страна - членството в НАТО, ЕС и прехода към демокрация. В същото време в хората с усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние", заяви Радев. Той уточни, че грешките на прехода са основно две. „Двете основни грешки са, че хората имаха огромни надежди за бързото присъединяване към европейското семейство. Няма справедливост и много хора не могат да се възползват от демокрацията. Не могат да гарантират бъдеще на децата си. Отчаянието е голямо - да речем неспособността на държавата да се справи с корупцията. Това отчайва хората, това влияе на инвестициите", подчерта генерал Радев.

По темата за прехода, кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева, заяви, че в други източно-европейски държави годните на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. „Преди всичко надежда, ентусиазъм, подем България се върна отново в Европа, падна желязната завеса. Вчерашния ден, на 9-ти ноември падна Берлинската стена, има нещо символно, че ден след това падна и тоталитарния комунистически режим. Това даде възможност на демократичните процеси, на които всички днес се радваме - възстановен парламентаризъм, свободни хора в свободна държава, върховенство на правото, на закона, свобода на движението, на капитали, на стоки", заяви тя. „В същото време тъга, защото у нас не се случиха по най-добрия начин. В други източно-европейски държави годните на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Имам предвид олигархичните кръгове, начинът, по който бе извършена приватизацията, качеството на живот, за което все още полагаме усилие. Искаме да бъдем по-проспериращи и по-богати", посочи Цачева.

По повод избирането на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, Цачева заяви: "Избирането на Доналд Тръмп беше изцяло на Америка. Ако аз бъда избрана за президент бих работила с него. Рано е още да говорим за това дали ще бъде успешен. Хилари Клинтън е човек и политик, известен на повечето от нас, докато Тръмп е ново лице в политиката и аз не го познавам".

"Рискове в съвременния свят винаги има, а ние трябва да използваме възможностите, които този риск ни дава. Избирането на Тръмп ще повлияе сериозно на отношенията с Европа, докато ние имаме принципни отношения със САЩ и мисля, че ще работим добре", заяви своята позиция Радев.

По време на дебата се разрази и кратък вербален скандал по темата кой е проруски и проевропейски кандидат.

Цачева припомни, че световната преса писа, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат. "Вие като какъв се определяте?", попита тя. "Не сте ми шеф и няма да отговоря", заяви Радев. В крайна сметка той се определи като "проевропейски". Радев обаче нападна Цачева: "Вестник Милиет обяви, че вие сте "протурски" кандидат. Така ли е?". "Факт е, че сред изселниците ни в Турция имаме много поддръжници, но аз съм обикновена майка, която никога не е замесвана в олигархични кръгове. Ние работим за всички българи без да ги делим по етнос и образование", отговори Цачева. "В момента имаме сложни отношения с Турция, но г-жо Цачева, защо спечелихте толкова гласове в Турция, вие ли сте кандидатът на ДОСТ там, как ще обясните зависимостите си от Турция", попита Радев. Кандидатът на ГЕРБ заяви категорично, че няма никави връзки с Турция.

"За генерала основни приоритети са първо балканските страни. И да мислим преди всичко за нашите интереси. Трябва да извличаме ползи от чуждите държави", категоричен бе Радев.

По повод сакнциите с Русия: 

"Трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа. Бих искал да си върнем пазарите, бих обсъдил много сериозно темата със санкциите", каза ген. Румен Радев. След 2 г. да убедя министъра на отбраната, че има какво да ремонтираме от МиГ-29, днес вече е факт, похвали се той. "Между двата народа има връзка, категорични бяха и двамата кандидати", добави ген. Радев.

На въпрос какви биха били двата въпроса, които би поставил на среща с руския президент Владимир Путин, Радев каза: Бих поискал такива условия, при които ние да си върнем пазарите, пречупени през санкциите. Много е важно между българския и руския народ има духовна, вековна връзка и тя трябва да бъде продължавана. Да не говорим за проекти в областта на енергетиката, да не говорим за пропуснати възможности. Но първо българската държава трябва да направи анализ за пропуснатите възможности - за АЕЦ „Белене", даде пример Радев.

Цачева открои като ключови партньори първо Щатите и ЕС, след това Русия. 

Една от темите, по които трябваше да дискутират кандидатите за президент, бе бежанската криза и влиянието й върху България. Това обаче се превърна в нова трибуна за нападки помежду им.

"Проблемът с бежанците е едно от най-големите предизвикателства не само за България, но и за Европа. Немислимо е да се справим сами с проблема - трябва ни и помощ от Европа. Въпреки, че направихме много - ограда, допълнителна охрана и други. Европейските ни партньори признаха, че добре пазим границата си", каза Цачева.

"Да, усилията са добри, но те започнаха през последните два месеца. Защо на места още няма ограда по границата, че и е в пъти по-скъпа от предвиденото", започна Радев, но Цачева го прекъсна: "Кандидат на БСП да задава въпрос на кандидат на ГЕРБ за строителство е немислимо. Питате защо оградата по границата не е завършена или на места по-скъпа? Знаете, че всичко е от терен и качество". "Преграждане на границата, повече ограда и пресичане на каналджийството", така Радев очерта визията си за справяне с мигрантите, Той обаче пожела и ревизия на Дъблинското споразумение", допълни генералът.

По въпроса за съдебната реформа ген. Радев заяви, че козметичните промени в колегиите и в състава на Висшия съдебен съвет едва ли са ефективната борба с корупцията, изрази мнение Радев.

"Ако бъда избран за президент едно от първите неща, които бих направил, е да посетя Румъния, ще се запозная с тяхната истинска съдебна реформа. В Румъния за една година са върнати над 2 млрд. евро от корупция, има един осъден премиер, министри, депутати - има резултати. Това е причината Румъния драстично да ни изпреварва", категоричен бе ген. Радев.

Според Цачева сегашното управление е направило не малко в съдебната реформа . „Приехме с голямо мнозинство актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа, конституционната реформа".

Двамата говориха и по темата за референдума. "Щом гражданите заявиха толкова категорично подкрепата си за референдума, депутатите трябва да се съобразят с тяхното искане. Суверенът има право и ние трябва да се съобразим", обяви Цачева.

"Категорично трябва да се вслушаме в гласа на българските граждани. Политиците получиха добър урок", каза Радев.

"Ако стана президент, не бих се лишила от приятелите ми и от моите ценности. Най-важното за мен е единството на българската нация", разкри Цачева.

"Българите сме оптимисти и винаги казваме: Ще се оправим. Аз силно вярвам, че всеки трябва да носи родината в себе си", завърши Радев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да не се вижда опасността за националната сигурност свързана с избора на кандидата на БСП в толкова чувствителен момент и огромни предизвикателства пред българското членство в ЕС и НАТО е най-малкото престъпно невежество или самозаблуда! Така че, в неделя ние не просто ще харесваме един или друг кандидат за президент, кой е по-харизматичен и кой по-не, защото това не е конкурс за миски, нито авиошоу, а това накъде отива България. Когато „отвратените“ не гласуват или с „не подкрепям никого“, „отвратителните“ печелят изборите + 450 000 ДПС гласа!

11.11.2016 06:06:48

Ганю Сомов

Марш,марш, с Генерала наш на избори да се явим, и Герберите победим!

10.11.2016 23:37:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.