• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Радев: Някои хора губят нервите си, когато се говори за борба с корупцията

Радев: Някои хора губят нервите си, когато се говори за борба с корупцията

/КРОСС/ Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Букурещ, където се срещна днес с колегата си Клас Йоханис. Те обсъдиха партньорство с сферата на отбраната.

Пред българските журналисти държавният глава коментира и горещата тема в последно време за изтребителите „Грипен", които станаха повод за нападки към него от страна ГЕРБ.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев в лобизъм, а Радев отговори: "Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни".

Бившият военен министър Бойко Ноев също се включи в задочния спор, като обяви, че моделът самолети „Грипен", който България е избрала, вече няма да се произвежда.

„Това не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка. Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 годинит, цитиран от БТВ.

Другият повод за раздор с управляващите пък стана среща между Радев и кмета на Свищов, на която зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не беше допуснат. Зам.-председателят на ГЕРБ обаче не е бил поканен на срещата при кмета на Свищов Генчо Генчев, обявиха за bTV от администрацията на президента.

От екипа на Радев допълниха, че посещението при кмета на Свищов не е било тържествена среща, а предварително планиран работен разговор.

Самият президент явно смята, че нападките срещу него са заради желанието му да създаде орган, който да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

"Явно някои хора губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията", обяви Радев и сам бясни и защо не е допуснал последния на срещата си с кмета на Свищов.

„Къде беше г-н Цветанов по време на зарята? Няма как да бъдеш изгонен от нещо, на което не си поканен. Г-н Цветанов трябва да свикне с мисълта, че български политици могат да се виждат свободно в негово отсъствие".

По отношение на покупката на изтребители за ВВС, заради която Цветанов обвини Радев в лобизъм, президентът посочи, че очаква проектът да бъде изкуствено забавен.

„Ние постигнахме един много добър консенсус, всички знаем какъв е проблемът, всички знаем, че трябва да се инвестира във въоръжените сили. Имам уверенията, че докладът и анализите са готови, но при мен не е постъпвало нищо. Това, което започна през последните няколко дни с всичките анкетни комисии е ясен знак, че въпросният проект ще бъде протакан", обясни държавният глава.

По думите му „нерви" проявяват тези, които са задали сроковете за експертен анализ кой е най-подходящият нов изтребител за ВВС. Именно този анализ, оповестен в края на служебното правителство, показа, че „Грипен" са по-подходящи от фаворизираните до този момент стари американски Ф-16.

Румен Радев засегна и темата с НДК, където първо Мирослав Боршош беше освободен от директорския пост на фона на съмнения за злоупотреби, а след това беше скоропостижно върнат след решение на премиера Борисов, с което целият комплекс беше отнет от министерството за европредседателството на Лиляна Павлова.

„Така не можем да се готвим за европредседателството. Европредседателството означава доверие към страната, която води това европредседателство. Говорим за прозрачност, говорим за върховенство на закона. Това, което става в момента в България дава отговор от само себе си", заяви Радев.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

При тази правосъдна система борба с корупцията не може да има.

29.06.2017 00:08:05

Иван Андреев

Мисля, че се мъти водата и не е изключено да се появят съветници с мнение за импиичман.

28.06.2017 19:04:17

ruth

Комплименти г-н Радев!

28.06.2017 16:02:05

мими

Не са били допуснати скъпите МУТРИ ??!! Боже, какъв грях. А сега, брависимо, господин Радев !!!

28.06.2017 14:56:20

анонимен

Поздрвления , господин Президент ! ОТЛИЧНО !

28.06.2017 14:53:50

Анонимен

Браво, г-н Президент.

28.06.2017 14:16:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.