• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Юрий Асланов: Очаквам изненади на втори тур. Няма да бъдат верни прогнозите

Юрий Асланов: Очаквам изненади на втори тур. Няма да бъдат верни прогнозите

/КРОСС/ Вотът на първи тур трябва да се тълкува като протестен вот срещу статуквото. Доминира нагласата за промяна и отмъстителното настроение за наказание. Последното - най-вече в партиите. Доказателство за това е разпръскването на симпатизанти на ГЕРБ към други кандидати. Например в подкрепа на ген. Радев са гласували 13% от обявилите, че на предишни избори са пуснали бюлетина за ГЕРБ. При Марешки са 1/3. Вотът за ПФ също трябва да бъде разчетен като протестен - в него има стечение на много обстоятелства от геополитически характер, които трябва да бъдат разгадани.

За първи път ГЕРБ губи в избори, а при БСП има ръст. И за първи път тази загуба е съчетана с много рязък откат на махалото. Вярно, картата не е червена, защото изборът е мажоритарен и е за Радев. Но ако Радев е взел близо 1 милион гласа, от тях 800 хиляди са за БСП. Той просто е добавил 200 000 отгоре. Като качество вотът за кандидата на БСП никога не е бил толкова модерен - млади, образовани, живеещи в чужбина, ако се извадят гласовете от Турция. Защото сред живеещите в Турция сънародници Цачева е на първо място - за нея са гласували 60% сред тях, а за Орешарски - 40%. Радев е първи в САЩ, Великобритания и т.н. Той печели освен в големите градове и младежкия вот. В селата пенсионерският вот и този на ромите и турците е отишъл в по-голямата си част за Цачева. Т.е местата на двамата големи опоненти като че ли са разменени.

Но ако сега се стигне до парламентарни избори, ГЕРБ отново ще е първа сила. При това ще води на осезаема дистанция от БСП, независимо че столетницата е прибавила гласове. Има качествена промяна на обстановката, но не и количествена.

БСП е припозната по-скоро като инструмент за наказание, отколкото за промяна на статуквото. Макар че, ако Радев победи и на втори тур, ще има ескалация. Логиката води към прогноза за победа на Радев и на втори тур, защото е образувана вълна и тя работи автоматично в негова полза.

Референдумът по закон може и да не получи задължителна сила в Народното събрание, но също е шамар за политическите елити, които открито или пасивно го бойкотираха. Хората обаче не ги послушаха. И тук всяка високомерна реакция, че референдумът не е успял, е неуместна. Защото оттук нататък в условията на задължително гласуване по закон и на повишена избирателна активност ще бъде все по-трудно резултатът от референдума да се неглижира. Ако парламентът не вземе отношение сега, гражданският натиск ще ескалира.

В този ред на мисли очаквам изненади на втори тур. Няма да бъдат верни прогнозите, че който и от двамата конкуренти да спечели, ще е с малко на 13 ноември. Не би ме учудило, ако активността на втори тур е още по-висока.

Автор: Юрий Асланов
Източник: "24 часа"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ганю Сомов

Марш,марш, с Генерала наш на избори да се явим, и Герберите победим!

10.11.2016 23:32:59

Анонимен

Да не се вижда опасността за националната сигурност свързана с избора на кандидата на БСП в толкова чувствителен момент и огромни предизвикателства пред българското членство в ЕС и НАТО е най-малкото престъпно невежество или самозаблуда! Така че, в неделя ние не просто ще харесваме един или друг кандидат за президент, кой е по-харизматичен и кой по-не, защото това не е конкурс за миски, нито авиошоу, а това накъде отива България. Когато „отвратените“ не гласуват или с „не подкрепям никого“, „отвратителните“ печелят изборите + 450 000 ДПС гласа!

10.11.2016 17:13:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.