• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

 Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

/КРОСС/ Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия - Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

Първата серия великолепни коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2019-а - както всяка година, програма „Христо Ботев" на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от неизменната традиция. А тя е вече добре известна: в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на EBU предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен - от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студиа на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите.

Тази година участват 15 радиостанции: от Австрия, България, Великобритания, Германия (с 3 представители - Баварското радио с концерт от Мюнхен, Югозападното радио с хоров концерт от Щутгарт и Централното немско радио (MDR) с органов концерт от катедралата в Мерзебург), Дания, Естония, Исландия, Испания, Латвия, Полша, Словения, Финландия и Швеция. Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 европейски държави, както и в Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

От 11.00 до 12.00 часа - Коледен ден с Аделина Александрова
На 15 декември ще се включим в Коледния ден точно в 11.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио българския принос към деня - концерта на Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. В програмата: български и руски православни песнопения и авторски творби на Добри Христов, Александър Танев, Стефан Драгостинов, Александър Текелиев, Николай Стойков, Йордан Гошев, Кирил Попов.

От 14.00 до 18.00 часа - Коледен ден с Цветана Тончева
Първото включване в неделния следобед е от катедралата „Свети Павел" в естонския град Тарту. Програмата на камерния ансамбъл „Трискеле", специализиран в изпълнения на фолклор и старинна музика, включва естонски фолклорни химни и мелодии от най-ранната балтийска колекция ръкописи, съставена от органиста Густав Сван през 1774 г. В своите вокални полифонични версии на тези старинни песнопения петимата членове на ансамбъл „Трискеле" използват съпровод на средновековна лютня, флейти, барабани, както и традиционни естонски инструменти като цитра и мандола.
Следва Хелзинки - финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свири ансамбълът Barocco Boreale („Северен барок"). Солистка ще бъде Ану Комси - сопран. В програмата: музика от Георг Фридрих Хендел и традиционни финландски коледни песни.
Следващото ни включване започва точно в 17.00 часа, с камерен концерт от Студио 1 на Латвийското национално радио в Рига. Младата певица Беате Звиедре ще изпълни традиционни коледни мелодии от Англия, Франция, Германия, Дания и Латвия в съпровод на арфа, саксофон и ударни.

От 21.00 до 22.30 часа - Коледен ден с Даниела Найденова
Точно в 21.05 започва концертът, предложен от Полското национално радио. Това е заключителната вечер на Коледния фестивал „Actus Humanus", който се провежда в Гданск от 11 до 15 декември. Коледна меса на Михаел Преториус ще прозвучи в изпълнение на световноизвестните хор и оркестър Gabrieli Consort and Players с диригент Пол МакКрийш.

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев" ще завърши в 22.30 часа, но концертите, които няма да прозвучат на живо на 15 декември, ще бъдат излъчени в „Неделния следобед" и „Музикалните вечери" на 22, 23 и 24 декември.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.