• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

БНР разработва дългосрочен план за развитие на Радио Кърджали

БНР разработва дългосрочен план за развитие на Радио Кърджали

/КРОСС/ Българското национално радио ще представи дългосрочен план за развитие на Радио Кърджали пред Съвета за електронни медии, за да бъде гласувано предложението за получаване на лиценз на новата регионална 3-часова програма на български език в Кърджали. Това стана известно днес, след заседание на регулатора и по предложение на председателя доц. Георги Лозанов. На заседанието ясно пролича, че голяма част от членовете на Съвета одобряват и виждат перспектива в Радио Кърджали, съобщава пресцентърът на БНР.

След седмица СЕМ ще се произнесе по проектобюджета на обществената медия за 2016 г., от който ще зависи развитието на Радио Кърджали. Стартът е заложен за 1 януари 2016 г. и ще започне с три часа собствена програма на български език, три часа програма на Радио България на турски език и 18 часа - на програма „Хоризонт". Тенденцията е да се достигне до 18-часова собствена продукция на български език.

Дългосрочният план за развитие на Радио Кърджали ще следва пътя, извървян от другите регионални радиостанции в страната, заяви генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Георги Лозанов поиска етапите за развитие на Радио Кърджали да бъдат посочени в срок от 10 дни, за се гласува лицензът.

Час преди началото на днешното заседание на СЕМ симпатизанти на ВМРО, водени от евродепутата Ангел Джамбазки, протестираха срещу създаването на регионална програма на турски език в Националното радио. Според ВМРО това е политическо обслужване на ДПС в навечерието на местните избори. Джамбазки подчерта: „Ние твърдим, че за да се впише някой в обществото на която и да е държава, трябва да владее добре официалния език, тъй като ако искаме да има вписване в обществото, трябва да говорим на един език. Езикът е елемент от националността”. Протестиращите присъстваха на заседанието на СЕМ.

Лицензиите на няколко регионални станции, включително тази на Радио България, не се изпълняват, каза членът на СЕМ Мария Стоянова. В продължение на месеци СЕМ се занимава само с БНР, посочи тя и обяви, че ще влезе отново в залата едва когато бъде обсъждана оставката на ръководството на Радиото: „СЕМ от май не се занимава с нищо друго, освен с проблемите в БНР. От тук нататък аз в залата на СЕМ ще вляза само тогава, когато се обсъжда оставката на това ръководство, повече няма да се занимавам с него”.

Анюта Качева от Управителния съвет на БНР уточни, че исканият лиценз е за трите часа българска програма в Кърджали, тъй като програмата на турски ще е просто комутиране на съдържанието, което произвежда Радио България, а то има лиценз за това от 2005 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.