• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

А. Райчев: За да имаш защитни сили, трябва да имаш дефиниция за враг

А. Райчев: За да имаш защитни сили, трябва да имаш дефиниция за враг

/КРОСС/ През есента, когато историята с бежанците започна, нейните автори - цяла серия европейски политици се опитаха да ни я разкажат като развръзка - „ето има нещо, голямо напрежение и развръзката е това, че ще се съгласим те да дойдат, в произволно количество". Увериха ни, че кулминацията е зад гърба ни. Европа прие това. Но това не е развръзка. Точно обратното е - имаме завръзка, а се опитват да ни го разкажат като кулминация, каза социологът Андрей Райчев в интервю за „Хоризонт": „За да имаш защитни сили, трябва да имаш дефиниция за враг, каза Райчев и направи аналогия с начина, по който се разболява човешкият организъм. Тук е абсолютно същото. Кой е врагът? Тъй като враг не е формулиран, няма имунна сила, съответно. Ние сме пълни с имунни сили - имаме пари, имаме бомби, имаме полицаи, имаме информационни системи, имаме камери. Всичко имаме, но нямаме дефиниция за враг. И като няма дефиниция, всичко се снима, но онези продължават пред очите ти да щипят жената, изнасилват и крадат портмонето. Защото той не е врагът. Врагът е този, който протестира срещу тях в момента. Кой причини тази война? Отговорът е Европа! Асад ли прати тези бежанци или нашата намеса при Асад? Кой счупи Либия? Либия беше отвратителна от гледна точка на един европеец, но поносим от външна гледна точка съсед. Обаче ние я счупихме. Резултатът е 1 милион либийци. Кой я счупи? - Саркози".

По германски данни се очакват още около 10 милиона бежанци в Европа, допълни експертът. Как реагирахме, като разбрахме, че вървят насам милиони хора ? Казахме: „Браво, хора, идвайте". Кой ги покани ?! Хърватският премиер каза: „Влизайте, хора, ние сме хуманисти", а на следващия ден те взеха да му чупят хотела. Нищо не се реагира, изнесоха ги за Германия. Мигрантите виждат европейските жени като „порнографски облечени" и съответно се държат с тях като с проститутки. Това е манталитетът им, допълни социологът.

Обществото няма адекватен механизъм да реагира на европейската политика, защото за да смени председателя на ЕК например, трябва да проведе 27 предварителни избори. Алтернативата е партизански движения, подкрепени от обществото, чиято поява вече се забелязва, допълни социологът. Райчев защити позицията, че страната ни се е разминала с изстъпления заради проявените още в зародиш прояви на нетърпимост към бежанците.

Дипломатът Димитър Гърдев е категоричен, че Европа не се е справила с управлението на процесите на място и в момента не може да управлява и тези на своята територия. Имаме едно споразумение с Турция, подписано преди около месец, което основно беше свързано с надеждите на Европа Турция да ѝ свърши работата на място. Както виждаме, то и в момента не работи. Криминалните престъпления са се случили, защото полицията на място не е могла да се справи, коментира Гърдев и допълни, че изстъпленията не са ставали само в градовете, където са се настанили бежанци, а и по пътя им натам. Мъжете са получили анонимност, немислима за родните им страни, където има и силен обществен натиск срещу подобни изстъпления уточни дипломатът. Сваляне на режима на Асад няма да доведе до спиране на бежанския поток, категоричен е експертът, защото хората бягат и от „Ислямска държава". Гърдев е убеден, че опасността за България не е преминала, тъй като страната ни може да стане обект на обратно връщане от Германия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Андрей ! Др.Райчев ! Казваш и верни неща,но все се въртиш "вокруг-до около" по най-важните теми.Това сигурно е в резултат на твоята ероГейска политкорекност.Свикнал си все да се оглеждаш,та да не изтървеш нещо ...не така!!Са,о ,че от постоянно оглеждане човек и кривоглед става/бангьоз/. Нека ти напомня какво е от медицинска гледна точка ТОЛЕРАНТНОСТТА". Това е НЕСПОСОБНОСТ на организма да разпознае болестотворния агент и да го атакува. От политическа гледна точка,ако единият е ТОЛЕРАНТЕН,а другият дори не е чувал тази дума...това превръща първият в ...САМОУБИЕЦ. Затова ислямската сган,независимо от какви държави идва...на влакове и извън границата на България.Посоката не е важна. Огради по границата като в Израел!!!! По шест метра високи,бетонни,бодлива тел,прожектори и стражеви кучета.Минирани участъци и стрелба най-напред във въздуха,а след това на месо.Арабинът разбира само от сила.Каза го преди време Бенямин Нетеняху,дето наш Бойко го именува Биби.

14.01.2016 13:05:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.