• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Арх. Магдалина Ръжева, кандидат на "Движение 21" за кмет на "Младост": Трябва да направим квартала по-добър за децата

Арх. Магдалина Ръжева, кандидат на "Движение 21" за кмет на "Младост":  Трябва да направим квартала по-добър за децата

/КРОСС/Арх. Магдалина Ръжева, която е с №3 в бюлетината, е родена и израснала в столичния район "Младост" и познава добре проблемите на жителите му. Тя е възпитаник на Софийската математическа гимназия и има магистърски степени по архитектура и по архитектурна теория и критика от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Членува в Съюза на архитектите в България и е негов представител в работна програма на Международния съюз на архитектите - "Архитектура и деца". Член е и на Камарата на архитектите в България. Арх. Ръжева е носител на наградата "Сграда на годината" (2014 г.) за ОДЗ 180 "Зайченцето бяло", с. Герман, съвместно с арх. Николай Давидков и арх. Петър Бубев.


Арх. Ръжева, казвате, че "Квартал, добър за децата, е добър за всички". Защо акцентирате върху децата в предизборната си кампания?

Да поставим младите хора в центъра на градското планиране е много практично, защото, когато кварталът е добър за тях, то той ще е добър и за всички. В днешно време кризата, свързана с рязкото нарастване на населението в градовете изисква спешни мерки. В последните години район „Младост" бе развиван в мащаб, съобразен предимно с автомобилите или с възрастните, а и масовото ново строителство бе извършвано, без да се отчита капацитета на съществуващата транспортна схема. Резултатът е повече коли, по-малко свободни пешеходни пространства и зелени места за почивка. Кварталът започна постепенно да обръща гръб на децата си, превръщайки ги в зависими от своите родители. Решението е да направим градската среда по-безопасна, по-достъпна и по-богата на култура. В ролята си на естествено свързващо звено между училището и дома, кварталът трябва да създава разнообразни образователни възможности за децата. От всички жители на „Младост", те са най-пряко свързани със средата, която обитават. Съвсем естествено развиват връзка и отношение с квартала, където живеят, изграждайки своя позиция. Те трябва да израстват като са компетентни и отговорни граждани, които имат своя гледна точка и да бъдат включени във взимането на решения, пряко свързани с тях. Бъдещото качество на средата, която обитаваме, ще бъде определено от днешните деца.

След казуса, който възникна с решенията на предишния кмет на "Младост", как мислите може отново да бъде спечелено доверието на жителите на района?

Активното гражданско участие в процесите на формиране на качествена градска среда е от изключителна важност. В този контекст един от основните ни приоритети е да се даде възможност на жителите на район „Младост" да участват в управлението на му. Това ще стане чрез провеждане на публични обсъждания по всички актуални за района теми. Необходимо е също така и подобряване информираността на жителите, което ще стане чрез обновяване и развитие на електронния портал на района и издаване на електронен месечен бюлетин. Ще подобрим значително работата и взаимодействието с различните граждански структури, като стимулираме създаването на квартални общности, които да дават предложения и да допринасят за развитието на района, както и да контролират изпълнението на всички дейности на районния кмет и районната администрация. Ще направим обследване на всички общински помещения в район „Младост", за да могат те да бъдат обособени и да бъдат предоставени за ползване от децата и пенсионерите от района. Смятам, че стимулирането и развитието на доброволчески мрежи и инициативи в помощ на живущите в квартала e важно и би помогнало за изграждане на хармонично общество.

Смятате ли, че са разрешими проблемите с презастрояването на квартала?

Проблемът с презастрояването на район „Младост" е изключително сериозен, защото са нарушени нормалните функции на квартала. С връщането на земята на собствениците преди време се активира ново строителство на жилища и бизнес сгради. За нас основен приоритет ще бъде защита на терените в междублоковите пространства, които попадат в квартални градинки. Приетите Подробни устройствени планове през 2009 г. до голяма степен са редуцирали строителството в района. Съществуват обаче конкретни места, където възникват проблеми, които ще бъдат разгледани индивидуално и заедно с гражданите на Младост. "Движение 21" предлага Столичният общински съвет да приеме Наредба за предоставяне на прилежаща земя - частна собственост на Столична община, към сгради етажна собственост в квартали с комплексно застрояване за поддържане и използване от съответната етажна собственост. Целта на наредбата е да даде възможност на гражданите активно да участват в мероприятията по подобряване на жизнената среда в жилищните комплекси, включително и в район „Младост".

Въпреки скорошния ремонт на бул. "Александър Малинов", трафикът продължава да е сериозен и да има големи задръствания? Как може да се справите с това?

За жителите на Младост задръстванията в пиковите часове на деня са се превърнали в нещо нормално. За съжаление изграждането на метрото в „Младост" и извършеният ремонт на бул. „Александър Малинов" не помагат много за това, защото не бе разрешен основният проблем, а именно наличието само на една основна входно-изходна точка за района. Предвиждаме оптимизиране на транспортната схема в район „Младост", за да стане транспортът по-удобен и по-ефективен за жителите на района. За тази цел е необходимо свързване на съществуващите метростанции с целия квартал, като бъдат пуснати вътрешни линии автобуси. Запознати сме и подкрепяме проект за прекарване на нова трамвайна линия, която да е продължение от бул. "Копенхаген" и да обхване "Младост" 3 и 4. Ще изградим велосипедни алеи в целия район и безопасна инфраструктура за всички пешеходци. Сред основните ни приоритети е въвеждането на политики, свързани с решаването на проблемите с паркирането в район „Младост". Ще изградим нови входно-изходни артерии в района и ще направим директна връзка с „Дружба" 2 и бул. „Цариградско шосе" чрез пробив при бул. „Копенхаген". Така автомобилният трафик по бул. „Ал. Малинов" драстично ще намалее. За да бъде устойчиво и здравословно развитието на квартал "Младост", ще работим по образователни кампании сред децата и възрастните, които да популяризират движението с градски транспорт, пеша или велосипед. Ще работим и за удобни и бързи маршрутни линии.

Един конкретен проблем - липсата на достатъчно места за разхождане на кучета. Какво предлагате в тази посока?

В район „Младост" съществува проблем с липсата на места за разхождане на кучета, където собствениците да се чувстват спокойни. Поетапно предвиждаме да започне изграждането на специални оградени площадки /с игрови съоръжения за домашните любимци /, като местата за това ще бъдат определени заедно с жителите на квартала.

Защо се кандидатирахте за кмет на района? Защо от ПП "Движение 21"?

Кандидатирах се, защото съм се родила и израснала в район „Младост", запозната съм с проблемите му. По професия съм архитект, а знаем, че архитектурата е всеобхватна, предназначена да изгражда средата, в която съществува и се развива човекът. Повечето от проблемите са свързани с градоустройствени решения. Дейността ми през последните пет години като съосновател и ръководител в „Детска архитектурна работилница", е основно фокусирана именно върху изследване ролята на градската среда като средство за обучение, създаващо широк спектър от творчески и интердисциплинарни възможности за образование на младите хора. Като представител на Съюза на архитектите в България в международната група „Архитектурата и децата" към Международния съюз на архитектите, познавам добре различните световни практики и политики в сферата на градското образование и работя активно за тяхното адаптиране и прилагане в България.

Защо ПП „Движение 21"? Защото имаме съвпадения на платформи, виждания за развитие на район „Младост", защото са млада, развиваща се партия с поглед към бъдещето, защото са нещо различно от статуквото. В "Движение 21" работя с млад, ентусиазиран екип от страхотни професионалисти.

Какви са личните Ви качества, на които разчитате, за да се справите със задълженията на районен кмет?

Имам богат организационен и професионален опит. Завършила съм Софийската математическа гимназия и имам магистърски степени по архитектура и по архитектурна теория и критика от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Притежавам професионална реализация като архитект, имам ежедневни контакти с общините и знам как работят. Добри организационни умения, умения за работа в екип, отлични комуникационни способности, дипломатичност и търпение са качества, които съм развила по време на проектантската ми дейност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.