• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81%

СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81%

/КРОСС/ Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че случаите на рак ще нараснат с 81 процента в страните с ниски и средни доходи до 2040 г. поради липса на инвестиции в профилактика и грижи.

Базираната в Женева СЗО огласи доклад, че тези страни са съсредоточили ограничените си ресурси върху борбата с инфекциозните заболявания и подобряването на здравето на майката и детето, вместо да се борят с рака.

Тя казва, че те често имат и най-високата смъртност от рак.

„Това трябва да привлече вниманието на всички нас да се справим с неприемливите неравенства между лечението на рака в богатите и бедните страни", казва в доклада Рен Мингхуи, помощник генерален директор на СЗО.

"Ако хората имат достъп до системи за първоначални грижи и консултации, тогава ракът може да бъде открит рано, да се лекува ефективно и да се излекува. Ракът не трябва да бъде смъртна присъда за никого никъде", каза той.

Докладът гласи, че инвестиция от 25 милиарда долара през следващото десетилетие може да спаси седем милиона живота от рак.

"Контролът на рака не трябва да бъде скъп", заяви Андре Илбави от отдела на СЗО за управление на незаразни болести.

Годишният доклад установява, че случаите на рак в света ще се увеличат с 60 процента до 2040 г. и се казва, че употребата на тютюн е причина за 25 процента от смъртните случаи от опасната болест.

Елизабете Вайдерпас, директор на Международната агенция за изследвания на рака, която работи със СЗО, заяви, че по-доброто лечение на рака в страните с високи доходи доведе до 20-процентов спад на смъртността между 2000 и 2015 г.

Но в по-бедните страни намалението е едва пет процента. „Трябва да видим всички да се възползват еднакво", каза тя.

Въпреки че ракът отдавна се е считал за болест на богатите страни, това вече не е така, се казва в доклада. Документът сочи, че един от всеки петима хора по света ще се сблъска с диагноза от рак през живота си.

"Това е глобална тежест", каза Вайдерпас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.