• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Русия разработва две нови ракети със среден обсег

Русия разработва две нови ракети със среден обсег

/КРОСС/ Русия ще разработи две нови ракетни системи с наземно базиране в отговор на очакваното излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег, предаде Ройтерс.

Президентът Владимир Путин съобщи, че става дума за наземна установка за крилатата ракета "Калибър", която сега е базирана само на бойни кораби, и за нов модел ракета с по-голям обсег, която лети пет пъти по-бързо от звука.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че е разпоредел разработките да започнат и да бъдат завършени до края на идната година, така че двете ракети да влязат на въоръжение от 2021 г.

Вашингтон и Москва взаимно се обвиняват, че са нарушили сключения през 1987 г. договор, който забранява ракети с обсег от 500 км до 5500 км в Европа. На 1 февруари САЩ оповестиха, че след шест месеца ще се изтеглят от него, защото Русия вече дълго го нарушава с новата си ракета 9М729, за която Москва твърди, че попада извън обхвата на договора.Путин заяви на 2 февруари, че страната му временно ще се изтегли от договора, но няма да разполага забранени от него оръжия в Европа, докато САЩ не направят това. САЩ оповестиха, че ще започнат изследвания, развитие и конструиране на нови типове ракети, президентът Доналд Тръмп призова за нов договор на мястото на досегашния, който да включи и други държави, като например Китай.

Москва не е получавала конкретни инициативи от САЩ за включване на нови страни в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и не знае доколко са реалистични тези планове, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Чували сме и преди изявления от администрацията на САЩ, че е необходимо в договора да бъдат включени и други страни. Доколко е реалистично това, не знаем", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Както предполага курсът на президента (Владимир Путин), самите ние нямаме намерение да предлагаме и занапред инициативи в тази област, тъй като сме го правили вече неведнъж."

Колкото до договора, казали сме всичко в отговор на голословните обвинения на САЩ, заяви пред ТАСС руският външен министър Сергей Лавров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

САЩ са тези, които отдавна са нарушили договора. Техните пускови установки Аегус са унифицирани и позволяват изстрелване на ракети до 5000 км от кораби и от сушата. .

07.02.2019 10:05:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.