• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Нелегална ракиджийница в Несебър бълва „домашна” ракия

Нелегална ракиджийница в Несебър бълва „домашна” ракия

/КРОСС/ Полицейска акция в Несебър разкри нелегална спиртоварна в почивна станция на Светия Синод. Духовни лица обаче не били замесени. Помещенията били отдадени на столичанин под наем, който бил открит на място по време на акцията.

Проверката била извършена по сигнал, че от сградата редовно се изнасят бутилки с алкохол, който очевидно се произвеждал в самата сграда. Полицаите са заварили инсталирано за работа медно съоръжение за изваряване на ракия с вместимост 100 литра. Освен това е имало и шест бидона от по 120 литра, пълни с подготвен за изваряване материал, както и туби с готов алкохол. Взети са проби, а алкохолът, бидоните и казанът са иззети.

Регистрираните действащи казани за ракия на територията на страната официално са 2000, като по данни има още 6000 други, които работят, но не се регистрират и са изцяло в сивия сектор. Те произвеждат тонове ракия от съмнителни суровини, които впоследствие продават нелегално, а не както изисква закона, с плодови материали на лица, които не разполагат със собствени казани. Тези огромни количества се продават наливно в заведения, по пазари и край пътищата в пластмасови дамаджани и шишета като „домашна" ракия. За съжаление тази ракия е всичко друго, но не и домашна. Тя се произвежда в количества с тонове, предвидена за търговски дейности извън закона.

Промени в Закона за акцизите в края на миналата година предвидиха казаните да варят ракия в месеците между юли и декември, когато е сезонът на плодовете, които се влагат в традиционната българска напитка, за да се избегне влагането на други, опасни за здравето суровини. В последния месец зачестиха смъртните случаи вследствие на употреба на нелегален алкохол с високо метилово съдържание.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Метанолът идва не от варене на "какво ли не". Единственият начин да присъства в токсични количества е да се добавя допълнително при смесването на питиета тип "цар Киро".

15.01.2016 19:08:51

линда

ужааас, какво се случва в тая държава бе, хораааа? докога ще ни тровят?!

15.01.2016 15:55:46

киро

айде, те варят кво ли не, къде ли не, друг им е виновен

15.01.2016 15:50:33

Анонимен

Метанолът в ментетата няма откъде да се появи, освен от деметанолизиращите колони на големите производители. Тук е заровено кучето и не е нужно услужливите журналисти да припяват на кампанията на същите тези производители срещу домашната ракия.

15.01.2016 12:53:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.