• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Митничари ловят 1 тон нелегална ракия по обява в интернет

Митничари ловят 1 тон нелегална ракия по обява в интернет

/КРОСС/Един тон нелегална ракия, предлагана в Интернет, задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група.

В популярен сайт била качена обява за продажба на домашна ракия. Митничарите си уговорили среща с подателя на обявата, като успели да го заблудят, че ще купуват предлаганата ракия. Продавачът дошъл на срещата с пикап, а митничарите го изненадали с проверка, при която установили, че в превозното средство има 43 пластмасови туби, всяка съдържаща по 10 литра без бандерол.

Последвала проверка в дома на шофьора на автомобила в пазарджишкото село Акинджиево, където открили складирани в мазето на къщата други общо 570 литра домашно произведена ракия, без документи за платен акциз. Алкохолът е задържан. По случая е образувано досъдебно производство.

Действието се развива няколко месеца след като Парламентът прие нови изисквания за казаните за домашна ракия, а именно за малки обекти за дестилация вече да се считат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000. Друга промяна в Закона за акцизите и данъчните складове е да се вари домашна ракия от 1 юли до 31 декември. Целта на тези мерки е да има засилен контрол, да има яснота кой и колко вари и най-вече - от какви суровини, в предвид, че в периодите от януари до юли няма плодове, които да са годни за изваряване. Има обаче развалени мармалади, вкиснали компоти, стари загнили плодове и какво ли още не, което влиза в производството на „домашната" менте ракия.

По данни на НЛВК над 50 млн. литра алкохол годишно остава изцяло извън санитарния и данъчен контрол на държавата. Обемът на нелегалното производство не може да се сметне с абсолютна точност, т.к. все пак казаните, които произвеждат тази баснословна цифра са нерегистрирани, нелегални и варят ракия от суровина, голяма част от която е недекларирана.

Този тон ракия или няколкото тона ракия, които Икономическа полиция и Агенция „Митници" заловиха в последния месец, като случая в Несебър, са само сигнал, че има сериозен проблем с масовостта на нелегалната ракия. Така заловените количества обаче са прекалено малки, за да се отразят положително на общата картина, а и самият контрол от страна на компетентните органи като че ли не е системен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.