• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Д-р Ваньо Шарков: Отхвърлиха се договорности, които бяха вече постигнати

Д-р Ваньо Шарков: Отхвърлиха се договорности, които бяха вече постигнати

/КРОСС/ Надзорният съвет на Здравната каса свиква пресконференция за Националния рамков договор за 2016 г. Поводът е решението на Българския лекарски съюз да не подпише договора на 65-ия извънреден събор на съсловната организация в петък.

В декларацията си лекарите посочиха, че проектът на Здравна карта е юридически и медицински неадекватен, липсва нормативна яснота. Решението дойде само ден след като Лекарският съюз и Здравната каса се договориха за обемите и цените за медицински дейности, а касата се съгласи на компромисни варианти. Новият рамков договор, по който функционира здравната система у нас трябва да влезе в сила от 1 април.

Аз не разбирам как успяваме за 30 минути да отхвърлим един рамков договор, който е по-добър от в момента действащият. Ако е заради пръстовия отпечатък, хората, които са го чели, ще видят че става въпрос за уникален код, който може да бъде реализиран и чрез пръстов идетнификатор, каза в сутрешния блок на БНТ д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването. По думите му не става въпрос за "рязане на пръсти", а за идентификационен код.

Отхвърлихме рамков договор без да го гледаме по същество.
Но нищо страшно не е станало. Това, което Надзорния съвет на Касата трябва да направи, е да предложи текстовете, които беше предложил по време на преговорите, коментира той.

Това са тежки и трудни стъпки, които безспорно трябва да ги направим. Не трябва да подобрим този контрол, да го направим ефективен, а не да говорим, че касата трябва да контролира. Отговорността е обща.
Става въпрос за контрол и винаги ще има хора, които ще са срещу контрола, добави д-р Шарков. 

Зам.-министърът на здравеопазването отбеляза, че на събора лекарското съсловие е отхвърлило договорностите, които са били постигнати преди провеждането му и припомни: 

46 милиона повече за доболничната помощ и над 200 милиона за болничната помощ. Увеличен брой изследвания с над 5 милиона. За първи път увеличение на парите за профилактичните прегледи на деца.
Нещо важно, отбеляза д-р Шарков - дейността на общинските болници, да могат да изпълняват своята дейниост така, както са я извършвали миналата година.
Имаше някои новости - ако някой от общопрактикуващите лекари изчерпи по-голям направления, повече от плануваното, той да не бъде глобяван, каза още той. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.