• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Високата скорост убива. Шофирай отговорно и толерантно

Високата скорост убива. Шофирай отговорно и толерантно

/КРОСС/Движението с висока скорост лишава шофьора от възможността да реагира адекватно в определена ситуация. Високата скорост убива.

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият директор на КАТ-Пътна полиция Алекси Стратиев. Според него броят на жертвите и ранените в катастрофи отново започва да се покачва, защото „последните две години бяха загубени по темата за пътната безопасност - като визия, като контрол".

„Най-важно е да се спазват правилата. Те са писани за хората. Важат навсякъде по света. Но у нас те не се зачитат", коментира още Стратиев.

Той призова за въвеждането на по-сериозни санкции, особено за системни нарушители.

"Пътна полиция" подкрепя всякакви инициативи насочени към подобряване на пътната обстановка, както и превантивни кампании, каза комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП.

Днес започва кампанията „Шофирай отговорно и толерантно". Инициативата се провежда за от 2012 година насам и основната й цел е да понижи агресията по пътищата и да запази живота на децата.

В рамките на акцията автомобилите ще бъдат проверявани по-често, а изрядните шофьори ще получават поощрителни награди - антистрес топки.

Кампанията ще продължи до 25 септември и този път ще обхване София-област, София-град, Видин, Враца и Монтана.

Кампанията е насочена към младите хора между 18 - 25 години, тъй като водачите със стаж до 3 години причиняват голям брой от тежките пътнотранспортни произшествия. Комисар Бойко Рановски посочи, че за 8 месеца водачи със стаж до 12 месеца са причинили 67 от пътните инциденти с 15 загинали и 75 ранени. Водачи със стаж до 2 години са причинили 265 катастрофи със 17 загинали и 357 ранени. Рановскиказа още, че има и самокатастрофирали водачи, като тези инциденти се случват предимно на пътища 2 и 3 клас. 

Той уточни, че има областни дирекции, в които броят на загиналите се е увеличил в сравнение с миналата година - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, София град, Варна, Хасково. Единствено в няколко дирекции- Видин, Кърджали и София област броят на загиналите е по-нисък от същия период на 2014 г.

За тази година има общо 5 245 тежки ПТП, 500 загинали, 6521 ранени. В сравнение с миналата година отчитаме увеличение на пътните инциденти със 149, загиналите са с 26 повече, а ранените - 235. От началото на месец септември 55 са загинали и 540 са ранени, посочи Рановски.

Всички разбирате, че усилията, които полагат от МВР и ведомствата не могат да дадат резултат, ако не са общи, целенасочени, последователни. Надяваме се след време да намалим този резултат и пострадалите при ПТП, уточни Бойко Рановски. Той подчерта, че основната причина за пътните инциденти са нарушенията на водачите - над 96 % от катастрофите. "За 8 месеца имаме 444 загинали, от които 226 са водачи на автомобили, 132 са пътници и 86 пешеходци", добави Бойко Рановски. Той допълни, че статистиката за броя на загиналите пешеходци също е тревожна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А някой най-накрая ще каже ли за колко процента от катастрофите причината е липсваща или изтрита маркировка, липсващи или с лоша видимост знаци, препятствия на пътното платно (дупки, кофи за смет и т.н.), лоша организация на движението!? Много е лесно да се вменява вина на водача за несвършената работа от институциите. Подобни статии само наливат вода в мелницата на корупцията.

24.09.2015 13:29:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.