• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Вежди Рашидов с цветя от акварел

Вежди Рашидов с цветя от акварел

/КРОСС/ Известният скулптор и бивш министър на културата Вежди Рашидов показва своето ново амплоа утре в столичната галерия „Арте", където ще бъде подредена негова изложба от акварел. 

Рашидов открива своята непозната страна - картини с цветя, изпълнени с багри.

Защо е заменил камъка и метала с вода и цветове авторът разказва пред „Преса":

„Необичайно е, да, и малко изненадващо за публиката - аз винаги съм предпочитал по-тъмните, убити цветове, дори черно-белите неща - това е моят стил. Но преди няколко месеца бях в Индия и там попаднах на голям пазар - никога и никъде не бях виждал толкова много шарени неща на едно място! При това с ярки, агресивни, крещящи цветове на дрехите, на стоката... жълти, зелени, сини... толкова красиво беше, цял панаир на цветовете!" И като че ли от само себе си, без да иска, колоритът се отключил в него, разказва Рашидов. И той решил: „Нека за 24 май да покажа цвят - малко пролет да има, малко свежест.

Още повече че всички приятели и колеги, които видели готовите картини - Емил Стойчев, Захари Каменов, Николай Янакиев и още куп други, били единодушни - покажи ги! Художникът направил над 60 акварела, но галерията ще покаже 17 - мястото стига за толкова. Цветята на Вежди нямат заглавия. „Акварелът е много трудна техника - обяснява скулпторът, - там се искат търпение и специално отношение, защото се рисува с вода. Поставил ли си акварела, не можеш, както при маслените бои, да го остържеш, да го започнеш наново. Работи се на един дъх. Така че тази техника е прекрасна, въздушна, но, разбира се, много трудна - докато рисуваш, едновременно трябва да имаш усещане за колорит и за рисунка - неслучайно едни от най-големите майстори са Врубел и Търнър. Трудно е, но аз обичам трудностите."

 

Рашидов не прави акварели за първи път, а още от художествената гимназия. Творецът предполага, че някой ден, когато нареди ретроспективна изложба, ще покаже и свои картини от ученическите и студентските си години, които е запазил до днес. Щастлив е, че колоритът се е отворил в него. „Години наред явно съм бил затворен в сивото, монохромното, но вече виждам по различен начин", казва Вежди и споделя, че е направил и цял индийски цикъл картини с много хубави индийки, който сигурно ще покаже по-нататък. Изложбата с цветни акварели ще бъде открита утре от приятелите му Емил Стойчев и шефа на БАН акад. Стефан Воденичаров и ще остане в галерията до 28 май. Преди броени дни Вежди Рашидов получи поредното си международно признание, този път от Венеция - той е първият наш скулптор във фонда на музея „Арсенал" и е отличен с почетния медал на институцията. Списъкът с наградите на именития ни скулптор е дълъг: от Ватикана, Париж, Полша, Монако, Ню Йорк, Япония, Украйна, Москва и др.

Снимки: Булфото, всички права запазени

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

А

Много красиво и легантно, като самия Вежди!

22.05.2014 12:31:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.