• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Вежди Рашидов: Който надраска паметник е престъпник

Вежди Рашидов: Който надраска паметник е престъпник

/КРОСС/ Който надраска паметник е престъпник, каза днес пред БНТ председателят на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов. Изказването му беше в отговор на въпрос, какъв човек е този, които драска по Паметника на съветската армия.

"Паметници не бива да се драскат, защото паметник идва от памет. Никой не може да задраска историята", обобщи Рашидов.

През седмицата той предложи поправка в Закона за културното наследство, с която десетократно се вдигат санкциите за посегателство върху паметници на културата с национално и световно значение, които са в Индикативната листа на ЮНЕСКО, съобщиха от комисията.

Предстои второ четене на поправките в Закона за културното наследство, където този текст ще бъде разгледан и гласуван. Повод за предложението е вандализъм в пещерата "Магурата".

"Рисунките в "Магура" са унищожени безвъзвратно. Това е страшно престъпление. Унищожена е многовековната история на една нация. Влиза някакво леке и остава безнаказано. Националната история не може да се унищожава безразборно", обясни днес Рашидов.

Вчера той поиска и проверка на възможно увреждане на Белоградчишките скали от техници, които монтират прожектори. Няколко часа след сигнала на Рашидов министърът на културата Боил Банов нареди проверка.

В интервюто пред БНТ Вежди Рашидов намекна, че Бойко Борисов трябва да постъпи като почетният председател на ДПС Ахмед Доган, като даде път на младите в ГЕРБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

така така ,ще има изключения за тези които мърсуват с Русия,тях ще ги награждават

15.07.2019 11:01:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.