• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Бойко Рашков: България се превръща в държава - съвкупност от организирани престъпни групи

Бойко Рашков: България се превръща в държава - съвкупност от организирани престъпни групи

/КРОСС/ Националното бюрото за контрол върху специалните  разузнавателни средстдва не може да гарантира на гражданите точен отговор слушат ли ги незаконно. Това обяви шефът на Бюрото Бойко Рашков по време на изслушването си пред парламента при представянето на доклада за дейността на структурата за 2016 г.

Оказва се, че службите лъжели Бюрото в отговорите, които му пращат. Осем от десет случая били лъжливи. Освен това Бойко Рашков се оплака, че не получавал съдействие от главна прокуратура.

"Блокирана е дейността на бюрото", обяви шефът на Бюрото и въпреки това отчете напредък в дейността му.

„Има сериозно подобрение на дейността на бюрото. По друг начин в момента стоят процедурите за тайното наблюдение на хората в страната, а не както при създаването на бюрото. Тогава откровено мога да кажа, че е царял абсолютен хаос", заяви той и изтъкна:

"Смятам, че с дейността на бюрото бяха възпрени в известна степен, не на 100%, онези, които имат склонност и тоталитарни нагласи да наблюдават за щяло и нещяло. Казвам го съвсем отговорно".

„Процедурите в страната след 2015 година бележат едно редуциране, стабилизиране на броя им. Припомням, че България е осъдена през 2007-2008 година от Европейския съд за прекомерно използване с оглед на мащабите на страната на тайните способи за контрол на хората", обясни Бойко Рашков.

„Има леко завишение на броя на лицата, спрямо които са предприети през 2016 година различни оперативни способи, съставляващи елементи на СРС. Засега увеличението не е в мащаб, който да буди притеснение", посочи той.

„Становището на бюрото е, че това е необходим способ, необходимо зло в противодействието на престъпността. Ако забелязваме увеличение на броя на процедурите, си го обясняваме с оперативната обстановка не само в страната, а и извън нея. Това не трябва да ни притеснява", каза още Бойко Рашков.

По отношение на по-високия брой на разрешенията за СРС в сравнение с предходната отчетна година, Бойко Рашков посочи, че според него България се превръща в държава, която е съвкупност от организирани престъпни групи. По думите му другото обяснение е, че след законодателни промени, се е увеличила компетентността на Специализирания наказателен съд. Според него след тези промени от специализиран, съдът започва да става основен. Рашков уточни, че наскоро е бил на проверка там и по коридорите му стоят огромен брой дела. По думите му по количествения критерий, Специализираният наказателен съд замества Софийски градски съд.

Рашков обаче костатира, че грешките, които са правени преди години от СГС по отношение на разрешенията за подслушване, сега се повтарят в Специализирания съд, заради което е залят с дела.

"Занимават съдиите с искания, които не отговарят на законовите реквизити, някои още не са научили какви искания да изготвят, така се хаби време и се занимава съдията, защото един отказ на съдия е от 2 до 5 страници. Защото след случая Янева пишат всичко подробно", заяви Рашков.

По думите му пък прокуратурата е вторият заявител на исканията. Шефът на бюрото заяви, че исканията по отношение на съмнения на корупция са толкова малко, че според него един орган за противодействие на корупцията е безмислен.

"Не мога да си обясня искането за създаване на орган за борба с корупцията". акво им пречи и сега да разкриват чрез СРС-та корупция, но вие сте политиците и вие ще кажете дали има или няма нужда. Аз ви насочвам вниманието към тази точка от нашия отчет", коментира Рашков.

В крайна сметка народните представители приеха Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 година. Докладът бе приет със 182 гласа „за", 1 „против" и 3 „въздържал се".

В доклада през 2016 година се констатира увеличение с 21.09% на разрешенията за прилагане на СРС по отношение на лица и обекти спрямо 2015 година. През 2016 година са започнали процедури за СРС спрямо 2749 лица, като през 2015 година са с около 100 по-малко. Най-голям брой инициирани процедури са инициирани от МВР - 56.2% , от Прокуратурата са 33.39%, а от ДАНС- 10.08%.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.