• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Заявител на „Червеи” е Дирекция „Сигурност” в МВР

Заявител на „Червеи” е Дирекция „Сигурност” в МВР

/КРОСС/ Заявител на специалните разузнавателни средства, станали известни като разработка „Червеи", е настоящата Дирекция „Сигурност" в МВР, а следенето в по-голям от максимално възможния срок е разрешено от съдия от Софийски градски съд. Следенето е било извършено от специална структура в ДАНС, обяви директорът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков в интервю за BTV.

Рашков напомни, че по закон това може да е председателят на съответния окръжен съд - в случая Софийски градски съд (Владимира Янева - бел. ред.) или заместник, посочен от председателя.

По думите на Рашков главният секретар е бил заобиколен и не е знаел за случая, за което се съди по липсата на негов подпис под искането.

Гостуващата след Рашков в предаването Татяна Дончева обаче отбеляза, че липсата на подпис не означава незнание.

Към версията, че разбира от медиите за тази разработка, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров се придържаше и днес.

„Лазаров няма какво да отрича, той въобще не е питан", посочи Рашков.

По думите му изначално искането за прилагане на СРС е страдало от „общата болест" да се неглижират законовите изисквания. Рашков подчерта, че ръководителят на структурата е можел да отстрани недостатъците, но след това съдията трябва да контролира.

„Точно с такова нарушение, в такъв срок, в който са надхвърлени законовите лимити от време, не сме се сблъсквали", подчерта шефът на Бюрото за контрол на СРС и уточни, че процедурата предполага следене най-много за шест месеца, и то с изрично поискано разрешение за продължаване. Според първоначално появилата се информация, разработката „Червеи" е продължила 300 дни.

Бойко Рашков обясни още, че органите, които прилагат оперативните способи, имат ръководители, които имат задължение по закон да упражняват контрол, но това не е било направено. Той посочи, че в случая такъв контрол не е бил упражнен от страна на ДАНС.

Запитан как се прилагат СРС срещу автоматизирана информационна система (каквото според прокуратурата е било естеството на „Червеи"), Бойко Рашков призна, че няма идея. Той допълни, че според документите са били използвани почти всички възможни оперативни способи.

Той съобщи още, че с колегите му са открили документи, които според тях са с невярно съдържание: „По такъв начин някой се е опитал да скрие, че извън сроковете ще се провеждат такива тайни мероприятия и може би се е надявал, че никой няма да стигне до тези нарушения".

Според Рашков протестиращи срещу кабинета "Орешарски" не са били подслушвани.

След разговора с Рашков Агенция „Фокус" разпространи съобщение от ДАНС, което гласи, че структурата няма отношение към опити за източване на данни от информационни системи на МВР, както и към това, че са заличавани следи от някаква намеса не отговарят на истината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.