• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Прогноза: Лихвеният спред ще зависи от движението на лихвите по заемите

Прогноза: Лихвеният спред ще зависи от движението на лихвите по заемите

/КРОСС/ През 2016 година се наблюдава тенденция на намаляване на лихвения спред. Неговата стойност спада от около 4,4 пр.п. в началото на миналата година до около 4 пр.п. в края ѝ. Намалението на лихвения спред се дължи на по-бързия спад на лихвените равнища по кредитите за фирми в сравнение с това по депозитите им. По-нататъшната динамика до голяма степен ще зависи от изменението на лихвените равнища по заемите, ако допуснем, че тези по депозитите са достигнали своя минимум и в бъдеще се очаква да се колебаят около достигнатото равнище.

Това прогнозират експерти в „Икономически и финансов наблюдател на Българска банка за развитие", в който анализират движението на икономически показатели през четвърто тримесечие на 2016 година.

Според тях ще продължи процесът на спад на лихвените равнища по кредити и депозити, но постепенно скоростта на този процес ще се забавя, като лихвените нива през 2017 година ще се задържат около достигнатите в края на миналата година.

В Българската банка за развитие пресмятат, че лихвените равнища по депозитите достигат исторически най-ниските си равнища, но реалният лихвен процент продължава да бъде положителен заради дефлацията в страната.

През декември националният дванадесетмесечен индекс на потребителските цени вече е слабо положителен и вече плътно се доближава до номиналните годишни лихвени проценти по депозити на фирми, отчитат в ББР и посочват, че динамиката на инфлацията през следващите месеци ще бъде един от факторите, които ще ограничават по-нататъшното намаляване на лихвите по фирмените кредити.

В същото време, ниската положителна инфлация едва ли ще доведе до повишаване на лихвите по депозитите, като се има предвид ниското равнище на лихвите по привлечените средства в 28-те държави-членки на Европейския съюз и запазването на програмата на ЕЦБ за лихвени облекчения, коментират анализаторите на банката.

Лихви по заемите

Наблюденията показват, че и през четвъртото тримесечие на годината продължава тенденцията от последните две години на намаляване на лихвените равнища по кредити и депозити на фирми.

Ниските стойности на основните референтни лихвени равнища в еврозоната и в САЩ, задържането на дефлацията в България, ниското равнище на инфлация в 28-те държави-членки на ЕС като цяло, високата ликвидност на банковата система, отрицателните лихвени равнища по „свръхрезервите" на търговските банки, държани по сметки в БНБ, въведени в края на 2015 година, са сред основните фактори, обусловили тази динамика, обясняват банкерите.

Те отчитат, че през четвъртото тримесечие на 2016 г. усредненият лихвен процент по левови кредити за фирми по нов бизнес за първи път пада под 4%.

Силната конкуренция между търговските банки за изрядните клиенти продължава да натиска лихвените проценти по кредитите надолу. В същото време при новите еврови кредити за фирми тенденцията на намаление на лихвените равнища почти е преустановена и през последните месеци тяхната средна стойност се колебае в диапазона между 4,5 и 5%.

Лихвените равнища по нови кредити в щатски долари също преустановяват спада си през последните месеци на годината и се колебаят в широк диапазон между 4 и 5%, но техният обем е малък и нямат особено влияние върху динамиката на общата усреднена стойност, коментират статистическите данни в ББР.

Лихвени нива по фирмените спестявания

Лихвените равнища по депозити на фирми също продължават да намаляват през четвъртото тримесечие на 2016 г. Голяма част от търговските банки определят лихвени равнища по по-краткосрочните депозити в диапазона от 0,01-0,1%, което е красноречив показател, че банките като цяло се стремят максимално да ограничат привличането на нови депозити от фирми и граждани, смятат в държавната банка.

Ниските лихвени равнища по привлечените средства съществено редуцира стимула на фирми и домакинства да държат спестяванията си в банкови депозити и ги насочва към други инструменти за вложение на парични средства.

Усреднените лихвени проценти по нови левови депозити на фирми през последното тримесечие на 2016 г. намаляват до нивото около 0,15%, докато по евровите депозити на фирми се задържат в диапазона между 0,20 и 0,25%. През последните два месеца на годината усреднените лихвени проценти по депозити на фирми в щатски долари, нов бизнес, регистрират известно повишение и се колебаят около ниво от 0,45%.

Влияние на Фед и ЕЦБ

Очакванията за динамиката на базисния лихвен процент, който определя динамиката на лихвените равнища по евровите депозити (EURIBOR) са той да остане отрицателен през цялата 2017 г., като не се очакват съществени изменения в стойността му. Едва догодина може да започне намаление на неговите отрицателни стойности и към края на 2018 година вероятността той отново да стане положителен е относително висока, са изводите от анализа на ББР.

В същото време базисната лихва на Фед вече започна да се повишава и през тази година се очаква да бъдат извършени поне още две нейни повишавания, като към края на 2017 година е вероятно да достигне равнища около 1,5%. В същото време е възможно Фед да започне да намалява облигациите в портфейла си, щом основният лихвен процент достигне 1% и така да започне ограничаване на програмата си за количествени облекчения. Всичко това ще засили лихвения диференциал в еврозоната и в САЩ, твърдят банковите експерти.

Те са на мнение, че във всички страни от еврозоната инфлацията се засилва и дефлационните опасения все повече остават в миналото.

Инфлационната динамика, както и евентуалното възстановяване на икономиката на еврозоната, може да повлияе на бъдещите решения на ЕЦБ и тя да започне по-рано да затяга паричната си политика спрямо настоящите очаквания, коментират специалистите.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.