• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Танев и Зеленогорски внесоха законопроект за публичното оповестяване на договорите в енергетиката

Танев и Зеленогорски внесоха законопроект за публичното оповестяване на договорите в енергетиката

София /КРОСС/ Народните представители Димитър Танев и Найден Зеленогорски, заместник-председатели на "Движение България на гражданите" от РБ, и други депутати от парламентарната група на Блока, внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Закона за енергетиката, който предвижда правно задължение за производителите на електрическа енергия да обявяват публично условията по договорите, при които се изкупува електрическа енергия от тях.
Предложението на Реформаторите предвижда също така в едномесечен срок от приемането на закона Министерският съвет да приеме наредба за регулирането и публичното оповестяване на придобитите дълготрайни активи и всички разходи в търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, извършващи дейности по закона, които не са пряко свързани с производството и разпределението на енергия.
В мотивите си вносителите посочват, че снабдяването с електрическа енергия е дейност от първостепенно обществено значение, но договорите между производителите на електричество и дружествата, които купуват от тях, по неизвестни причини се пазят в тайна. Тези договори регулират стопански отношения, но същите неоснователно се ползват от режима на търговската тайна, тъй като ценовите условия по тях се определят не на пазарен принцип, а централизирано - с административни актове на енергийния регулатор, заяви при внасянето Димитър Танев.
Танев припомни също, че в последните седмици в медийното пространство изтича все повече информация за раздути разходи в държавните енергийни предприятия.
Тези разходи не попадат в обхвата на Закона за достъп до обществена информация, тъй като не се финансират пряко от бюджета, поради което разходите им остават относително тайни за гражданите, коментира той.
Въпреки задължението им да публикуват годишни финансови отчети, държавните търговски дружества в сектор „Енергетика" не са длъжни по никакъв начин да оповестят за какво конкретно харчат парите си - отчетите са направени само по сметки според счетоводните стандарти, а те не отчитат нито кой е конкретният получател на дадено плащане, нито за какво точно е направено то, посочи още при внасянето на законопроекта Димитър Танев.
Зеленогорски добави, че трябва да се приеме наредба, с която да се регулират и публично да се оповестят всички разходи, които не са пряко свързани с производствената дейност - социални, представителни, разходи за закупуване на активи, представителни автомобили и други. Тези разходи са обичаен елемент от дейността на всяко предприятие, но когато то се финансира с публични средства, обществото трябва да има възможност да разбере за какво и как се харчат придобитите от гражданите пари, както и тези разходи да бъдат регулирани, изтъкна още Зеленогорски като вносител.
Той уточни, че законопроектът не предвижда разходи за държавния бюджет и не засяга области от компетентността на Европейския съюз.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.