• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ЧЕЗ Разпределение инвестира 200 хил.лева в модерна възлова станция в Априлци

ЧЕЗ Разпределение инвестира 200 хил.лева в модерна възлова станция в Априлци

/КРОСС/ Съоръжението е оборудвано с най-съвременната апаратура и ще подобри сигурността на електрозахранването в региона

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД инвестира 200 000 лева в нова модерна възлова станция в град Априлци, която ще подобри електрозахранването на 4000 домакинства и стопански потребители в общината. Станцията е оборудвана с най-съвременната апаратура и позволява автоматизация на мрежата.

„Благодарение на новото съоръжение в Априлци многократно ще намалее времето за локализиране и отстраняване на аварии, като същевременно ще се минимизира броят на засегнатите  от евентуални прекъсвания потребители. Такава техника позволява изключването само на определени части от електропроводите, където има повреда, докато всички останали клиенти, които получават електрозахранване от електропровода, остават незасегнати“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“.

                  

През 2017 г. община Априлци беше във фокуса на инвестиционната дейност на ЧЕЗ Разпределение в област Ловеч. В нея бяха инвестирани 860 000 лева. Дружеството представи основните си инвестиционни проекти през миналата година и плановете си за настоящата.

„В област Ловеч вложихме общо 3.7 млн. лв. през 2017 г., от които 3.4 млн. лв. в реконструкция и обновяване на мрежата, а над 300 хил. лв. - в нови присъединявания. Вярвам, че всички усилия, които положихме и продължаваме да полагаме тук, помагат за стабилното електрозахранване в този красив туристически район“, заяви Петър Холаковски, главен изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение.

На проврелият се семинара регионалният директор на ЧЕЗ за България информира, че ЧЕЗ са инвестирали в България повече от 2 млрд. лв. Карел Крал съобщи, че семинарът с журналисти няма никаква връзка с продажбата на ЧЕЗ. И все пак каза, че работата на ЧЕЗ продължава, докато акциите бъдат прехвърлени на новия собственик. Според него, няма да има сътресения за доставката на ток за клиентите. Те дори няма да разберат кога ще минат към новия собственик, обясни Крал.

Изминалата година беше рекордна по отношение на инвестициите. Инвестирахме в Западна България над 130 млн. лв. През 2018 г. ние отново планираме голям ресурс и много обекти и предвиждаме да вложим в мрежата 90 млн. лв. Това също е един обем, рядко достиган през последните 10 години.

Тази година отново стартираме обект от стратегическо значение за сигурността на електрозахранването в София – подмяната на близо 3 км ключов кабел - 110 kV Драгалевци. Стойността на инвестицията е 3,6 млн. лв. С неговата подмяна по-сигурно електрозахранване ще получават 120 000 клиенти в 12 столични района, сред които болници,офис сгради, градски транспорт и др. В резултат ще бъде намален рискът от възникване на аварии и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване.

Най-големият проект на ЧЕЗ Разпределение България през тази година е  реконструкцията на подстанция „Фестивална“ в София. Проектът е на стойност 4,5 млн. лв. и се очаква да приключи през 2019 г. Подстанция „Фестивална“ осигурява електрозахранването на 40 000 потребители в централна градска част на столицата, в кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в района на 7-ми километър. С реконструкцията многократно ще се повиши надеждността на електрозахранването в тези столични райони.

Друг важен проект на ЧЕЗ Разпределение за тази година, който приключи успешно в своята пилотна част и вече се реализира в различни области на Западна България – монтирането на дистанционно обслужвани електромери. След предварителен обстоен анализ са избрани местата за изграждане на автоматизираната система, така че тя да донесе максимален ефект за повишаване на качеството и сигурността на електрозахранването на клиентите и процеса на обслужването им. Това е един модерен подход към мрежата, който ще ни даде възможност да имаме поглед в реално време върху консумацията. По този начин ще имаме много по-голям контрол. Този много по-стриктен контрол ще ни даде възможност да реагираме незабавно при нужда. Така тази система рязко ще ограничи и  кражбите, а това ще повиши сигурността на електрозахранването на коректните клиенти. Внедряването на тази технология пряко ще повлияе на клиентската удовлетвореност. През 2018 г. в устройства и монтаж по проекта ЧЕЗ Разпределение ще инвестира 6 млн. лв., като ще бъдат монтирани 186 000 електромера.

Важен за нас проект, който стартира тази година, съфинансиран от програма LIFE на Европейската комисия е проект за защита живота на застрашени видове птици, причинена от токови удари и сблъсък с въздушни линии. В момента текат теренни проучвания, в който експерти ще обхождат рискови за птиците електропроводи. Стойността на проекта е 2,6 млн. евро, като ЧЕЗ Разпределение участва със съфинансиране в размер на 800 хил. евро. В рамките на проекта ще се предприемат мерки за обезопасяване на гнезда и намаляване на конфликта електропроводи-птици.

През 2017 г. , в област Ловеч, ние инвестирахме 3,7 млн. лв., като 3,4 млн. лв. бяха вложени в реконструкция и обновяване на мрежата, а над 300 хил. лв. в нови присъединявания. За настоящата година в област Ловеч предвиждаме да бъдат инвестирани близо 2 млн. лв.

Вярвам, че всички усилия, които положихме тук и продължаваме да полагаме, доведоха до едно стабилно и сигурно електрозахранване в цялата област, както и конкретно в община Априлци, което носи спокойствие на гражданите и спомага за развитието на бизнеса в този красив туристически район.

Обектът, пред който сме днес е новата възлова станция Априлци, повече за нея ще научите от Виктор Станчев, който ще Ви разкаже и за други значими проекти, реализирани и предстоящи в региона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.